Nieuws

Veel advocaten hebben te maken met agressie

De helft van de advocaten in Nederland kreeg in de afgelopen twaalf maanden te maken met agressie. Bij vier op de tien advocaten ging het om meerdere incidenten. 37 procent beoordeelde het incident dat zij meemaakten als (zeer) ernstig.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). I&O deed onderzoek naar vormen van agressie zoals druk, dreiging, intimidatie en ander agressief gedrag richting advocaten.

De meest voorkomende vorm van agressie was verbale agressie (41 procent), gevolgd door intimidatie (34 procent), bedreiging (18 procent) en fysieke agressie (4 procent). Ruim twee derde van de advocaten die te maken hebben gehad met agressie ondervindt hier nadelige effecten van, blijkt uit het onderzoek. Ze worden voorzichtiger in hun uitingen en in het aannemen van cliënten, houden al rekening met mogelijke agressie en hebben minder plezier in hun werk. 21 procent overweegt soms om te stoppen.

Advocaten werkzaam in het insolventie-, straf-, letselschade- of personen- en familierecht hebben de grootste kans om in aanraking te komen met geweld. In vijftig procent van de incidenten komt de agressie van de (voormalige of huidige) cliënt. In een derde van de gevallen gaat het om bedreiging door de wederpartij.

Weerbaar maken

Om advocaten weerbaarder te maken biedt de NOvA onder meer een objectscan van het kantoor, weerbaarheidstrainingen, een noodnummer en een noodknop aan. Zulke maatregelen zijn onderdeel van een Taskforce Bescherming tegen ondermijning (Bto).

Alle 18.000 advocaten in Nederland werden in mei 2022 benaderd om mee te werken aan het onderzoek. Bijna elfhonderd daarvan vulden de enquête in. De uitkomsten van het onderzoek zijn aanleiding om een landelijke BTO-vertrouwenspersoon aan te stellen. Ook kijkt de NOvA naar mogelijkheden om weerbaarheid meer naar voren te laten komen in de beroepsopleiding.

I&O Research deed soortgelijk onderzoek eerder bij politici, overheidsmedewerkers en journalisten. Met name veel journalisten (82 procent) hadden te maken met agressie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.