Nieuws

AD: Jongeren willen steeds vaker zzp'er worden

Steeds meer jongeren willen zelfstandig ondernemer worden. Meer zeggenschap over werktijden en beter loon zouden de belangrijkste redenen zijn voor jongeren om zzp'er te worden.

Dat meldt het AD op basis van analyses van arbeidsmarktdeskundigen. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Kamer van Koophandel bevestigen de ontwikkeling.

De opmars van het ondernemerschap onder jongeren is opmerkelijk, in een tijd waarin er flinke tekorten zijn in de arbeidsmarkt. Het is momenteel makkelijker dan ooit om een contract te krijgen.

Cijfers van het CBS laten echter zien dat het aantal zelfstandig ondernemers in het derde kwartaal weer flink is gestegen. Momenteel telt Nederland 1,2 miljoen zzp'ers. Vooral in de zorg- en welzijnsberoepen groeit het aantal hard, gevolgd door technische, commerciële en ICT-beroepen.

Werktijd zelf bepalen

Arbeidsmarktdeskundigen zien de trend niet gauw keren, ook al is de verwachting dat de werkloosheid in 2023 weer iets zal stijgen. Het zelf kunnen bepalen van werktijden en meer verdienen zijn volgens arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV de belangrijkste redenen voor het kiezen voor het ondernemerschap. "Vooral in krappe sectoren waar met roosters wordt gewerkt, zoals in de kinderopvang, zorg en het onderwijs, geven mensen aan dat ze zelf over hun werktijden willen gaan", aldus Witjes.

Steeds meer jongeren beginnen ook een eigen bedrijf. Volgens het CBS is er een flinke stijging te zien van 11 procent in de leeftijdscategorie tussen de 25 en 40 jaar.

AD: 'Jongeren willen niet meer onder een baas werken: aantal zzp’ers blijft groeien'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.