AFM: financiële sector moet digitaal zwakkeren beter bereiken
De financiële sector moet meer doen om mensen die moeite hebben met digitale zaken te bereiken en te helpen, vindt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).
De groep mensen met beperkte digitale vaardigheden, die steeds meer nodig zijn om bank- of verzekeringszaken te kunnen regelen, is mogelijk groter dan uit eerdere onderzoeken blijkt. Ook bestaat die uit veel verschillende deelgroepen.
Splintervaardigheden
Zo kunnen jongeren wel mee met de digitalisering, maar hebben zij minder oog voor veiligheid. Ouderen hebben veel vaker moeite met digitale zaken, net als lageropgeleiden. Maar ook is er het probleem van 'splintervaardigheden', constateert de AFM. Dat betekent dat sommige mensen bijvoorbeeld wel geld kunnen overmaken met een bankapp, maar niet in staat zijn om online een rekening te openen.
Uit gesprekken met financiële instellingen werd duidelijk dat die niet altijd zicht hebben op de problemen die klanten ervaren. Voor het verbeteren daarvan is meer onderzoek en het uitwisselen van kennis belangrijk, aldus de toezichthouder. "De AFM vindt het belangrijk dat banken, verzekeraars en pensioenuitvoerders doorgaan met het verbeteren van dienstverlening voor de mensen die digitaal niet of beperkt mee kunnen komen", stelt onderzoeker Louise Nell.
Vaker DigiD
De toezichthouder stelt dat ook het vaker toepassen van bekende digitale oplossingen, die al vertrouwd zijn, kan helpen. Zo verwijst de AFM naar DigiD, de digitale identiteitscontrole van de overheid. Die mag nu nog alleen door overheden en publieke diensten worden gebruikt, maar verdere toepassing is "mogelijk veelbelovend".
Daarom ziet de AFM ook een rol voor de overheid bij de aanpak van het probleem van digitale drempels.
Bron: ANP/AFM
Gerelateerd

ABN Amro twist met Brusselse instelling over tientallen miljoenen
ABN Amro heeft een conflict met de Single Resolution Board (SRB), een Europees orgaan dat zich bezighoudt met in problemen geraakte financiële instellingen.

President-commissaris Hans Wijers vertrekt bij ING
Hans Wijers vertrekt als president-commissaris van ING. Volgens de bank wil de inmiddels 72-jarige oud-minister, tevens een bekend gezicht in het Nederlandse bedrijfsleven,...

Miljoenen Nederlanders hebben moeite met digitaal bankieren
Miljoenen Nederlanders hebben moeite met digitaal bankieren, terwijl steeds meer betaalzaken digitaal worden geregeld. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank...

Duitse kantoren BNP Paribas doorzocht om kwestie dividendfraude
Justitie in Duitsland heeft kantoren van de bank BNP Paribas in Frankfurt doorzocht. Het onderzoek bij de Franse bank is onderdeel van een groot onderzoek naar jarenlange...

Oproep: 'Hoger onderwijs moet duurzamer bankieren'
De financiële dienstverleners van Nederlandse universiteiten en hogescholen handelen niet in lijn met het Parijsakkoord. Wetenschappers en studenten roepen hun instellingen...