Maatschappelijke uitdagingen stuwen vraag naar personeel
De maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat stuwen de vraag naar personeel in verschillende sectoren. Dat meldt uitzendconcern Randstad in zijn jaarlijkse lijst van kansrijke beroepen.
Onder andere personeelsschaarste, inflatie, verduurzaming en instroom van vluchtelingen drukken hun stempel op de lijst met meest kansrijke beroepen van 2023. Ook de vergrijzing heeft nog altijd veel invloed.
Zo is er veel vraag naar mensen die bijdragen aan de energietransitie, zoals monteurs van zonnepanelen en duurzaamheidsadviseurs. Ook wordt naarstig gezocht naar projectleiders in de woningbouw, naar personeel in de zorg en in het onderwijs.
Finance en IT
Bij de financiële functies zijn risk analyst en salarisadministrateur nieuw opgenomen in de Randstad-lijst, maar ook aan financieel-administratief medewerkers blijft behoefte bestaan.
In de ICT zorgt de transformatie naar clouddiensten voor aanhoudende vraag naar cloud engineers. Het vaker op afstand werken vraagt daarnaast om meer ICT-support medewerkers.
Als gevolg van de personeelskrapte neemt de werkdruk op het huidige personeel toe, waardoor bedrijven ook op zoek zijn naar HR- en verzuimadviseurs. Om meer mensen aan het werk te krijgen neemt ook de vraag naar pedagogisch medewerkers in de kinderopvang toe.
Invloed inflatie
Ook de gestegen inflatie heeft een effect op de vacatures. Om op kosten te besparen zoeken veel bedrijven naar kundige inkoopadviseurs. Aan de werknemerskant is de vraag naar schuldhulpverleners toegenomen, die mensen kunnen helpen met financiële problemen ontstaan door hoge kosten voor levensonderhoud.
Volgens Randstad kijken mensen die een baan zoeken vaak naar functies waar veel vraag naar is. Toch blijft ook de interesse voor banen waar minder vraag naar is groot, zoals functies in de administratie en receptiewerk.
Bron: ANP/Randstad
Gerelateerd

ING: Technologie cruciaal voor zakelijke dienstverlening in krappe arbeidsmarkt
De krappe arbeidsmarkt zet een rem op de groei van zakelijke dienstverleners en dwingt tot keuzes. Investeringen in automatisering en technologie kunnen echter de...

Lage werkloosheid in Nederland stabiel
De werkloosheid in Nederland is in juni opnieuw onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder.

Bijna negentigduizend extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking
Werkgevers hebben sinds de start van de banenafspraak in 2013 bijna negentigduizend extra banen gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking, blijkt uit cijfers...

Jaarlijks drie miljard euro economische schade door slapeloosheid
Bijna een op de acht Nederlanders lijdt aan slapeloosheid. Hierdoor wordt de maatschappij geconfronteerd met een economische schade van drie miljard euro per jaar.

Nog veel arbeidspotentieel onder migranten
Nederland telt een onbenut arbeidspotentieel van ongeveer 330.000 migranten; een vijfde van de totale groep migranten van 25 tot 65 jaar in Nederland. Dat komt neer...