Nieuws

VPRO-serie 'Planet Finance': geld verdienen met geld

In zes afleveringen presenteert de nieuwe VPRO-serie 'Planet Finance' een "parallelle wereld waar geld te verdienen is, als je denkt te weten wat de toekomst brengt". De serie begint op 16 januari op NPO2.

De serie 'Planet Finance' (niet te verwarren met de gelijknamige NBA-community) kijkt "achter de glanzende gevels van het grote geld", aldus de VPRO. Programmamaker Marije Meerman reist langs traders, shortsellers en valutagoeroes, door een "onvoorspelbare en veelal ondoorzichtige wereld waar rendement lonkt".

Een wereld met "de reputatie dat je er slapend rijk kunt worden en werkend arm blijft", maar volgens de makers is de serie niet bedoeld als kruistocht tegen bankiers of de rijkste één procent.

Zes afleveringen

In de eerste aflevering op 16 januari wordt het ontstaan van de financiële markt belicht. In de afleveringen erna gaat het over de prijs van olie, de aantrekkingskracht van de beurs op particuliere beleggers, over China en het speculeren op rampen. In de laatste aflevering over shortsellers gaat het ook over praktijkcases rondom bedrijven als het Vlaamse Lernout & Hauspie, het Duitse Wirecard en het Amerikaanse Gamestop.

Programmamaker Marije Meerman was eerder eindredacteur van VPRO Tegenlicht en regisseerde verschillende documentaires die zich in de financiële wereld afspelen, waaronder een drieluik over de techrevolutie op Wall Street, een reconstructie van de ‘flash crash’ in 2010 en een portret van een klokkenluider.

De serie Planet Finance is vanaf 16 januari wekelijks op maandag te zien om 22.15 uur op NPO 2. De hele serie is vanaf 16 januari ook te streamen op NPO Plus. De VPRO organiseert rondom de serie ook een aantal discussiesessies, zoals op 16 februari in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.