Nieuws

Brits parlement wil toch snel hervormingen accountantssector doorvoeren

Leden van het Britse parlement dringen bij premier Rishi Sunak aan op het bespoedigen van de eerder uitgestelde hervormingen in de accountantssector.

Dat meldt de Britse krant The Times. Een groep politici, afkomstig uit meerdere partijen, heeft de premier verzocht om de hervormingen op te nemen in de zogenoemde King's Speech van 7 november aanstaande.

Aanvankelijk had de Britse regering het voornemen de auditsector voortvarend te herzien, met name na de ondergang van bouwgigant Carillion in 2018. Die affaire vertraagde de bouw van scholen en ziekenhuizen en kostte de belastingbetaler naar schatting 148 miljoen pond, aldus The Times.

Britse ministers beloofden eerder dit jaar regels op te stellen voor hervorming van de audit, maar uit berichtgeving door de Financial Times bleek dat de regering die hervormingen mogelijk zou willen uitstellen tot na de verkiezingen.

Dringende actie

De partijoverschrijdende groep politic roept nu op tot "dringende" actie. "Wij maken ons grote zorgen over het tempo van de hervormingen. Niet in de laatste plaats omdat we nog meer bedrijfsfaillissementen hebben gezien, gekenmerkt door tekortkomingen in de audit, waaronder Patisserie Valerie, Thomas Cook en de afgelopen weken Wilko", aldus de brief aan premier Sunak.

Toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) constateerde in haar jongste jaarverslag over de accountantssector dat ongeveer een kwart van de geïnspecteerde grote audits verbetering behoeft.

De FRC zelf moet worden vervangen door een nieuwe en sterkere toezichthouder; de Audit, Reporting and Governance Authority. Maar ook dat gaat nog jaren duren. De FRC heeft ondertussen al honderden extra medewerkers aangenomen om de sector beter te kunnen controleren.

Bron: The Times

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.