Nieuws

KPMG onderzoekt rol en belangen Mislintat in transacties bij Ajax

Accountants- en adviesbureau KPMG onderzoekt in opdracht van Ajax de rol en belangen van de ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat in verschillende transacties die hij de afgelopen maanden onder verantwoordelijkheid van de raad van commissarissen heeft gedaan.

Dat meldt de club uit Amsterdam in het verslag over de jaarcijfers van het afgelopen seizoen. Ajax ontsloeg Mislintat eind september. De Duitser raakte in opspraak, omdat hij zaken deed met een spelersmakelaarskantoor dat aandelen heeft in een bedrijf waarvan hij zelf ook aandeelhouder is. Ajax was daar aanvankelijk niet van op de hoogte.

Transfers

Ajax vertelt niet welke transfers en transacties van Mislintat worden onderzocht. De Duitser, die pas sinds mei in dienst was als directeur voetbalzaken, haalde voor ruim 110 miljoen euro twaalf spelers naar Amsterdam. Borna Sosa was zijn laatste aankoop. De linksback liet zich vertegenwoordigen door het zaakwaarnemerskantoor dat aandelen heeft in het bedrijf van Mislintat. Het is onduidelijk hoeveel tijd KPMG nodig heeft om het onderzoek af te ronden.

KPMG hoeft waarschijnlijk niet alle transfers van Mislintat te onderzoeken. Zo kwam Branco van den Boomen transfervrij naar Ajax en had Benjamin Tahirovic een vastgestelde afkoopsom in zijn contract staan. VfB Stuttgart doet inmiddels ook onderzoek naar de transfers die Mislintat in het verleden als sportief directeur voor die club heeft afgerond.

Deloitte

Controlerend accountant Deloitte stelt in het jaarverslag kennis te hebben genomen van de mogelijke belangenverstrengeling en het onderzoek van de directie en KPMG, maar geeft ook aan dat het merendeel van de transacties van Mislintat plaatsvonden in het nieuwe boekjaar, dat begon op 1 juli 2023.

"Onze werkzaamheden hebben niet geleid tot bevindingen die van invloed zijn op de veronderstellingen, presentatie van de cijfers en toelichtingen in het jaarverslag 2022/2023 inclusief de van toepassing zijnde wet- en regelgeving. Er is niet met zekerheid te voorspellen hoe het onderzoek zich in de toekomst zal ontwikkelen", aldus Deloitte.

Ontslag

Mislintat werd vlak na het gestaakte duel tussen Ajax en Feyenoord ontslagen. Het gebrek aan een breed draagvlak binnen de organisatie was de reden voor dit besluit, meldde de huidige nummer 14 van de Eredivisie.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.