Nieuws

Miljardenwinst op bevroren Russische tegoeden

Russische tegoeden die sinds de oorlog in Oekraïne door de Europese Unie zijn bevroren, hebben inmiddels een boekwinst van bijna drie miljard euro opgeleverd. Europese regeringsleiders gaan overleggen wat ze moeten doen met dat geld.

In de Europese Unie is voor meer dan tweehonderd miljard euro aan Russische tegoeden bevroren. Het gaat om bankrekeningen van Russen die op de Europese sanctielijst staan, omdat ze de inval in Oekraïne steunden. De meeste van deze tegoeden zijn ondergebracht bij Euroclear, een Belgische financiële dienstverlener gespecialiseerd in de afwikkeling van effectentransacties.

Inmiddels zijn de bevroren tegoeden 2,9 miljard euro meer waard geworden, blijkt uit cijfers van Euroclear. In Brussel is al herhaaldelijk geopperd om de miljardenwinsten die Euroclear boekt op deze tegoeden af te romen. Dat geld zou gebruikt kunnen worden voor de wederopbouw van Oekraïne.

Plan

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie beloofde deze zomer dat ze hiervoor een plan zou presenteren, maar daar kwam het tot dusver niet van. De EU-leiders willen het onderwerp opnieuw bespreken tijdens een tweedaagse top in Brussel.

Euroclear houdt de winst van de Russische tegoeden in, totdat de situatie duidelijker wordt. Voor het beheer van de tegoeden heeft het bedrijf 34 miljoen euro in rekening gebracht. Diverse partijen in Rusland zijn juridische procedures gestart om vrijgave van de tegoeden. Met de juridische procedures die Euroclear hierover voert, is zo'n 18 miljoen euro gemoeid.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.