Nieuws

Momentum Capital daagt accountants AFM voor de tuchtrechter

Investeringsmaatschappij Momentum Capital daagt twee accountants van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor de tuchtrechter, vanwege "onjuiste en misleidende" stellingen.

Dat meldt Momentum Capital in een persbericht. De AFM en de investeringsmaatschappij zijn verwikkeld in een geschil over de waardering van vastgoed in Braziliƫ. Volgens de AFM zijn beleggers om de tuin geleid door een te hoge waardering van het vastgoed. De toezichthouder eiste een correctie.

Aanvankelijk steunde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de AFM. Maar de Ondernemingskamer oordeelde eind augustus dat Momentum Capital het bij het juiste eind had, zo stelt de investeringsmaatschappij.

Niet ingetrokken

Ondanks deze uitspraak heeft de AFM het bericht over de beschuldigingen tegen de investeringsmaatschappij niet ingetrokken. Momentum Capital zei toen al verdere juridische stappen te overwegen, als de AFM het bericht niet zou corrigeren.

Emeritus-hoogleraar Financial Accounting Henk Langendijk zei destijds dat de uitspraak van de Ondernemingskamer klopt en dat die mede tot stand kwam door de input van hoogleraren Egbert Eeftink en Martin Hoogendoorn. "Dat zijn twee kanonnen uit mijn vak", aldus Langendijk in het FD.

Onjuist

Volgens Momentum Capital is zowel met de uitspraak van het CBb als de Ondernemingskamer vast komen te staan dat verschillende stellingen van de AFM-accountants onjuist zijn.

"Deze accountants zijn verzocht om binnen twee weken passende maatregelen te nemen om deze omissies te herstellen, net als dat de AFM is verzocht om met Momentum Capital in overleg te treden om tot een constructieve oplossing van het geschil te komen", aldus de investeerder.

Momentum Capital ziet zich nu genoodzaakt de gedragingen van de accountants in de Whc-procedure voor te leggen aan de Accountantskamer, omdat geen gehoor wordt gegeven aan de verzoeken van de investeringsmaatschappij.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.