Nieuws

Quote 500: Rijkste Nederlanders nog rijker, meer miljardairs dan ooit

De vijfhonderd rijkste Nederlanders zijn dit jaar weer rijker geworden. Hun totale vermogen nam met 4,7 procent toe tot bijna 241 miljard euro, een recordbedrag. Nederland telt nu 51 miljardairs, ook dat waren er nooit eerder zoveel.

Bijna zeventig procent van de vijfhonderd rijkste Nederlanders zag het vermogen stijgen, blijkt uit de nieuwste editie van de Quote 500, de jaarlijkse rijkenlijst van het gelijknamige medium. Op de eerste plaats in die lijst staat nog altijd Heineken-erfgename Charlene de Carvalho-Heineken. Haar vermogen is met 12,6 miljard euro wel iets gedaald ten opzichte van vorig jaar. Op nummer twee en drie van de lijst staan Luxaflex-oprichter Ralph Sonnenberg en Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendbureau Randstad, met vermogens van respectievelijk 6,2 miljard en 5,8 miljard euro.

De grootste groeier is Stijn Vos. De topman van Esdec, een bedrijf dat montagesystemen voor zonnepanelen maakt, zou volgens Quote alvast profiteren van de voorgenomen beursgang van Esdec en zag zijn vermogen met 368,8 procent stijgen naar 750 miljoen euro.

Hoogste nieuwe binnenkomer is Hans de Haard op plek 151, met een vermogen van 350 miljoen euro. Hij maakt met het Belgische bio-techbedrijf Argenx onder andere medicijnen voor mensen met een spierziekte. Menno Witteveen en Maarten Koopman debuteerden met hetzelfde bedrag. Zij verkochten in september investeringsfonds DIF.

Armer

Van de vijfhonderd rijkste Nederlanders werden er 54 armer. Volgens Quote komt dat voor een aantal van hen door de koersval van het aandeel Adyen. Zo kostte dat prinses Mabel meer dan de helft van haar vermogen, waarvan nog altijd 330 miljoen euro overblijft. De prinses hoeft dus nog niet naar de Action voor haar huishoudelijke artikelen.

Onder andere Taco en Ties Carlier, oprichters van de inmiddels omgevallen e-bikemaker VanMoof, verdwijnen van de lijst. Ook Wibra-oprichter Ron Wierdsma staat niet meer in de Quote 500, evenals Atilla Aytekin en Umut Akpinar van online game- en advertentiebedrijf Azerion.

Bekende Nederlanders

John de Mol is nog steeds de rijkste bekende Nederlander. Hij staat op plek 19 met een vermogen van twee miljard euro, hetzelfde als vorig jaar. Andere bekende Nederlanders in de lijst zijn Joop van den Ende (plek 30 met 1,6 miljard euro), voormalig GTST-ster en tv-producent Reinout Oerlemans en het jongste Quote 500-lid, coureur Max Verstappen (plek 428 met 150 miljoen euro).

De 26-jarige Verstappen debuteerde vorig jaar als hekkensluiter in de lijst en is dus al flink wat plaatsen opgeschoven. Dat zal volgend jaar vast niet anders zijn. Per zege in de Formule 1 ontvangt hij naar verluidt een bonus van ongeveer een miljoen en de teller staat met nog drie races te gaan al op zestien overwinningen dit jaar.

De ondergrens van de lijst is dit jaar 125 miljoen euro, vijf miljoen euro meer dan vorig jaar. Op de laatste plek van de Quote 500 staat Prins Bernhard Jr., die zijn vermogen met name te danken heeft aan vastgoedinvesteringen en zijn softwarebedrijf Levi9. Het vermogen van de hele koninklijke familie is lastig te bepalen, maar staat volgens Quote momenteel op circa 1,2 miljard euro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.