Nieuws

Vitesse krijgt geen goedkeurende verklaring van BDO

Accountant BDO wil geen goedkeurende verklaring afgeven bij de jaarcijfers van Vitesse. De Arnhemse voetbalclub had uiterlijk op 1 oktober een jaarrekening met handtekening van de accountant bij de KNVB moeten inleveren. De licentie van de club is mogelijk in gevaar.

Daarover bericht NRC. Volgens de krant wil accountant BDO de jaarcijfers over het seizoen 2022-2023 niet goedkeuren, vanwege "twijfels over de continuïteit" bij Vitesse. De licentiecommissie van de KNVB vergadert binnenkort over de gevolgen voor de club, die een boete kan krijgen of in het ergste geval de licentie kan kwijtraken.

Volgens NRC komen de problemen bij Vitesse voort uit eerdere betrokkenheid van Russische investeerders bij de club. Vanaf 2010 was Vitesse eigendom van de Georgische zakenman Merab Jordania en werd diens belang in de club in 2013 overgenomen door de Rus Alexander Tsjigirinski.

Te grote voet

Ook gingen er jarenlang geruchten over de betrokkenheid van de Russische oligarch Roman Abramovitsj bij de club, iets waarover de Britse krant The Guardian in maart van dit jaar nog schreef op basis van geheime documenten. 

De huidige eigenaar van Vitesse is de Russische zakenman Valeri Ojf, een goede vriend van Abramovitsj. "Sinds Russische investeerders het voor het zeggen hebben bij Vitesse, leeft de club structureel op te grote voet", zo schrijft NRC. "De eigenaren hebben de tekorten jarenlang met leningen gedicht, met als gevolg dat de club een schuld heeft van 155 miljoen euro aan Ojf."

Bankrekening

Huisbankier ING wil graag meer financiële details hebben over de financiering door de Russische eigenaren in de periode 2010 tot en met 2022, anders zegt de bank per 1 april volgend jaar de bankrekening van Vitesse op.

De voetbalclub hoopte met de Litouwse bank Revolut een nieuwe bankier te hebben gevonden, maar bronnen melden aan NRC dat ook die bank inmiddels de relatie met Vitesse heeft opgezegd.

Forensisch onderzoek

Momenteel wil de Amerikaan investeerder Coley Parry met de Common Group de Arnhemse club overnemen. Maar Vitesse wacht al maanden op toestemming van de KNVB voor die overname, omdat er nog geen duidelijkheid is over de Russische erfenis. De licentiecommissie van de KNVB heeft forensisch bureau Integis ingeschakeld, om een en ander te onderzoeken.

Interim-directeur Peter Rovers van Vitesse heeft de KNVB om uitstel gevraagd. De accountant van de club “kan geen kant op” door de situatie, zo zegt hij tegenover het AD. 

De NBA publiceerde eerder een open brief over de financiële stabiliteit van betaaldvoetbalorganisaties.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.