Nieuws

AFM: financieel dienstverleners voldoen niet altijd aan vergunningseisen

Een deel van de financieel dienstverleners voldoet niet aan de minimale vergunningseisen en dat kan het belang van klanten schaden. Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van eigen onderzoek.

De toezichthouder vindt het belangrijk dat dit verbetert, omdat deze tussenpersonen veel invloed hebben op de financiële beslissingen van consumenten. "De uitkomsten zijn teleurstellend", stelt de AFM op basis van het eigen onderzoek naar de bedrijfsvoering van tussenpersonen, zoals financieel adviseurs en hypotheekadviseurs.

Volgens de AFM zijn niet alle financieel dienstverleners aangesloten bij klachtenloket Kifid of hebben ze geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Ook is niet overal de informatiebeveiliging op orde. "Een professionele sector moet voldoen aan de basisvereisten", benadrukt de toezichthouder. Dat een deel van de financieel dienstverleners zich daar niet aan houdt, gaat volgens de AFM "ten koste van de beheerste en integere bedrijfsvoering".

In beweging

Ook zegt de AFM dat samenwerkingen met freelancers niet altijd volgens de regels verlopen en er soms geen medewerkers zijn met de benodigde diploma's om klanten advies te mogen geven over specifieke diensten en producten.

De toezichthouder ziet wel dat een deel van de sector in beweging is. Kantoren kiezen bijvoorbeeld voor specialisatie naar doelgroepen of producten, samenwerking met andere partijen of gaan samen op in grotere organisaties. De AFM stimuleert financieel dienstverleners om een verdienmodel te hebben “dat toekomstbestendig en wendbaar is en met het behoud van het ‘klantbelang centraal’”.

Bron: ANP/AFM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.