Nieuws

Alliander wint laatste editie Kristalprijs

Netbeheerder Alliander is de winnaar geworden van de Kristalprijs, de prijs voor de meest transparante mvo-verslaggeving. 2023 is het laatste jaar waarin de prijs door het ministerie van EZK en de NBA wordt uitgereikt.

De jury van de Kristalprijs was volgens juryvoorzitter Monika Milz zeer te spreken over de leesbaarheid en toegankelijkheid van het jaarverslag over 2022 van Alliander, dat veel inzicht geeft in kansen en risico's die spelen bij de netbeheerder. Alliander won recent ook al de Henri Sijthoff-prijs van het FD voor de beste verslaggeving.

Foto: winnaars Kristalprijs 2023

Alliander-cfo Walter Bien noemt het belangrijk dat het bedrijf, dat een grote rol speelt in de energietransitie, transparant is over de eigen activiteiten en de maatschappelijke bijdrage. "Deze onderscheiding bevestigt onze toewijding aan duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid in de energiesector."

FMO en Philips

Naast Alliander waren ook FMO en Philips genomineerd. Ontwikkelingsbank FMO is een nieuwkomer in de top en opereert in een complexe omgeving met de nodige integriteitsrisico's, aldus juryvoorzitter Milz. Philips is een goede bekende bij de Kristalprijs en biedt een vooruitstrevend duurzaamheidsverslag. "Het is duidelijk dat Philips graag vooroploopt", stelde Milz. Iets meer zelfreflectie rondom de apneu affaire was in dat kader wel passend geweest.  

De Kristalprijs werd eerder ingesteld voor bedrijven die vrijwillig kozen voor transparantie en deelnamen aan de Transparantiebenchmark van het ministerie van EZK, aldus Milz. Voortaan is transparantie over ESG-aspecten verplicht, dankzij de invoering van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD per 2024.

Onschatbare waarde

De juryvoorzitter is trots op de grote kwaliteitsslag die in de afgelopen jaren is gerealiseerd, maar benadrukte: "Blijf ieder jaarverslag als uitdaging zien om verantwoording af te leggen. Maak het verschil en vertel het de wereld, je medewerkers en je beleggers."

Het jaarverslag moet meer zijn dan alleen een wettelijke verplichting, aldus Milz, het is "van onschatbare waarde". Zij dankte de jury en alle betrokkenen voor hun jarenlange inzet. Het 'team Transparantiebenchmark' heeft "de kar met verve getrokken", stelde zij.

De prijzen werden uitgereikt tijdens een Kristalevent op 28 november in Amsterdam. Tijdens het programma werd in workshops nader ingegaan op dubbele materialiteitsanalyses, circulariteit en de CSRD en het toezicht op naleving daarvan door de AFM. Ook werd teruggeblikt op de impact van de Transparantiebenchmark en de Kristalprijs op de verbreding en verdieping van jaarverslaggeving in de afgelopen decennia.

Eervolle vermelding

Naast de Kristalprijs was er dit jaar ook een eervolle vermelding voor het thema 'dubbele materialiteit' in het jaarverslag. NBA-bestuurslid Aleks Kayhan reikte die eervolle vermeldingen uit aan DSM en de NS, die allebei een stap verder gaan in transparante verslaggeving. Mvo-verslaggeving gaat inmiddels "van nice to have naar must have", aldus Kayhan.

Volgens gastspreker Werner Schouten (Impact Economy Foundation) moeten bedrijven "van transparantie naar transformatie" gaan, het is nu tijd voor de "impact-economie". Voorkomen moet worden dat de CSRD-richtlijn leidt tot een "compliance-moetje" aldus Schouten. "Duurzaamheid is geen vernislaagje op je verdienmodel, het is de kern."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.