Nieuws

Nederlanders vaker tevreden over werkgever

Nederlanders zijn meer dan andere Europeanen tevreden over hun huidige werkgever, loon en baanzekerheid. Ook ervaart de werkende Nederlander beduidend minder vaak stress dan werkenden in omliggende landen.

Optimisme typeert de Nederlandse werknemer ten opzichte van collega's in andere Europese landen, zo blijkt uit onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP. Negen op de tien werkenden in ons land (92 procent) is tevreden over de huidige werkgever. Daarmee scoren de Nederlanders samen met de Zwitsers en Duitsers het hoogst.

Het zijn dezelfde nationaliteiten die het meest positief zijn over hun perspectief op de arbeidsmarkt voor de komende vijf jaar. "Wij staan als Nederlanders niet bekend dat we optimistisch en snel tevreden zijn. Als we onze situatie vergelijken met die van andere Europeanen, hebben we het echter goed voor elkaar", aldus Agnes Jongkind, senior HR-director bij ADP Nederland.

Salaris

Meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) is tevreden met het ontvangen salaris, tegen 39 procent gemiddeld in Europa. In Spanje is minder dan één op de drie werknemers (31 procent) tevreden met het bedrag op de loonstrook.

Daarnaast ervaart acht procent van de werkenden in ons land dagelijks stress, terwijl dat percentage in buurland Duitsland met 24 procent drie keer zo hoog is. In Spanje is het 19 procent, in het Verenigd Koninkrijk en Polen 18 procent en in Frankrijk en Italië 17 procent. Verder ervaren Nederlanders met zeventig procent de hoogste baanzekerheid. In andere landen is dat al snel tien procent lager.

Onderzoek

Voor het onderzoek ‘People at Work 2023: a global workforce view’ zijn meer dan 32.000 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, ondervraagd over actuele thema's die op de werkvloer spelen.

Naast Nederland zijn ook het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Frankrijk, Polen, Spanje en Zwitserland als Europese landen opgenomen in het onderzoek.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.