Nieuws

OESO somberder over groei wereldeconomie

De wereldeconomie groeit dit jaar iets minder hard dan eerder gedacht.

Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. De sterk gestegen rentes drukken op de uitgaven en investeringen van bedrijven en consumenten. Daarnaast neemt de wereldhandel maar mondjesmaat toe.

Het samenwerkingsverband van 38 voornamelijk rijke landen rekent op een stijging van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) van 2,9 procent. Dat is iets minder dan de 3 procent die de OESO in september voorspelde.

Volgend jaar zwakt de groei af naar 2,7 procent. Maar in 2025 trekt de economische groei weer aan, naar 3 procent, zolang de inflatie blijft afnemen en Aziatische economieën hard blijven groeien. Vooralsnog rekent de OESO erop dat de inflatie in de meeste grote economieën eind 2025 weer terug is op het niveau dat centrale banken graag zien.

De OESO waarschuwt dat de vooruitzichten kunnen verslechteren als geopolitieke spanningen verergeren, bijvoorbeeld als de oorlog tussen Israël en Hamas escaleert. Daarnaast moeten regeringen werk maken van het terugdringen van hun schulden, die de afgelopen jaren alleen maar zijn gestegen. In de toekomst moeten overheden opnieuw veel geld uitgeven aan bijvoorbeeld de strijd tegen klimaatverandering en voorzieningen voor ouderen. Om dat te kunnen doen, moet de begroting op orde zijn.

Nederlandse arbeidsmarkt

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft OESO in een rapport. Werknemers in Nederland moeten volgens de OESO vooral meer uren moeten werken.

Op dit moment heeft een relatief grote groep Nederlanders werk. Maar het probleem is dat het aantal gewerkte uren laag is. Vooral bij vrouwen is dit het geval, schrijft de OESO in haar Economic Outlook van november. Het systeem van belastingvoordelen en toeslagen zou daarom zodanig moeten veranderen dat het sneller loont om extra uren te werken. Ook kan meer gratis kinderopvang helpen.

Volgens de OESO heeft Nederland als klein land met een open economie veel last van de zwakke wereldhandel. Na de eerste drie kwartalen van economische krimp rekent de OESO dit jaar op een daling van het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland met 0,2 procent. De groei trekt volgend jaar langzaam aan met een stijging van het bbp van 0,5 procent in 2024, gevolgd door 1,1 procent groei in 2025.

De inflatie neemt volgend jaar af tot 3,7 procent en daalt verder tot 2,4 procent in 2025. Het begrotingstekort van de overheid wordt volgens de OESO geleidelijk groter en komt uit op 2 procent van het bbp in 2025.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.