Nieuws

Bestuurder uitzendbureau krijgt zestien maanden cel voor witwassen en niet afdragen van loonbelasting

Een 43-jarige oud-bestuurder en aandeelhouder van een uitzendbureau moet zestien maanden de cel in en krijgt een geldboete, wegens het niet afdragen van loonbelasting en het witwassen van een bedrag van ruim een miljoen euro.

De man wordt verdacht van het feitelijk leidinggeven aan meerdere bedrijven, waarbij opzettelijk geen loonbelasting is afgedragen. Ook wordt de man verdacht van witwassen in de periode april 2016 tot december 2018. Het gaat in totaal om een benadelingsbedrag van 1.031.689 euro.

Geen loonheffing

De verdachte was de enige bestuurder en aandeelhouder van een uitzendbureau in Sittard en gaf feitelijk leiding aan een uitzendbureau in Eindhoven. Dit laatste bedrijf stond op naam van een 'katvanger', die verder niets met het bedrijf van doen had, aldus het OM.

Door deze bedrijven werd geen loonheffing betaald. Ook meerdere door de Belastingdienst opgelegde betaal-verzuimboetes bleven onbetaald. In maart 2021 werd daarom besloten onder gezag van het Functioneel Parket een strafrechtelijk onderzoek door de FIOD in te stellen. Dit opsporingsonderzoek wees uit dat willens en wetens geen loonheffing werd afgedragen. De bedrijven hadden wel mensen op de loonlijst staan, hadden geen uitstel van betaling gevraagd en ook geen melding van betalingsonmacht gemaakt.

Op bankrekeningen van beide bedrijven werd ten tijde van het onderzoek bijna twee miljoen euro bijgeschreven. In totaal droeg het bedrijf in Sittard € 298.243 loonheffing te weinig af. Het bedrijf in Eindhoven betaalde € 188.703 te weinig aan loonheffing. 

De verdachte ontving daarnaast geld afkomstig uit misdrijven, via verschillende bankrekeningen van aan hem gelieerde bedrijven. Dit geld werd doorgesluisd aan derden of contant opgenomen. Volgens de officier van justitie ging het om een "web aan bedrijven", die bijna allemaal hun fiscale verplichtingen verzuimden en hoge belastingschulden opbouwden. In totaal ging het om een witwasbedrag van € 544.743.

Procesafspraken

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hierover met de verdediging van de verdachte 'procesafspraken' gemaakt. Daarbij gaat het om een overeengekomen gevangenisstraf van zestien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook een ontneming van 52.000 euro is onderdeel van de gemaakte afspraken.

Als het vonnis niet wezenlijk afwijkt van de procesafspraken, is afgesproken dat beide partijen geen hoger beroep instellen. De Belastingdienst vordert het fiscale nadeel terug voor de Staat.

De rechtbank in Den Bosch doet op 22 december uitspraak. Zowel de verdediging als het OM hopen dat de rechtbank de procesafspraken zal volgen.

Bron: OM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.