Nieuws

ECB en bankenkoepel kritisch over voorstel hogere bankenbelasting

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft bezwaar tegen een plan van een gelegenheidscoalitie met onder meer GroenLinks-PvdA, SP, ChristenUnie en D66 om de bankenbelasting te verhogen. Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is kritisch over het plan.

De politieke partijen verwachten dat een verhoging van de bankenbelasting 150 miljoen euro extra oplevert. Dit willen ze deels gebruiken om de verhoging van het minimumloon te financieren.

Recent maakte GroenLinks-PvdA een plan bekend om de verhoging van de energiebelasting op gas voor huishoudens en kleine bedrijven terug te draaien. Voor de financiering van deze maatregel, die naar schatting zo'n zeshonderd miljoen euro kost, denkt de partij eveneens aan een verhoging van de bankenbelasting.

Winstgevendheid onder druk

Volgens de ECB zijn sommige financiƫle instellingen bij een verhoging van de bankenbelasting minder goed in staat om een verslechtering van de economie op te vangen, zo schrijft de centrale bank in een brief. Ook wijst de ECB erop dat banken een adequate kapitaalpositie moeten aanhouden om kredieten te kunnen blijven verlenen. Een verhoging van de bankenbelasting zet de winstgevendheid van banken onder druk, terwijl die winsten nodig zijn om kapitaalbuffers op te bouwen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is "sterk gekant" tegen het voorstel van PvdA-GroenLinks om opnieuw de bankenbelasting te verhogen. "De NVB heeft grote moeite met het structureel verhogen van de bankenbelasting voor steeds wisselende en uiteenlopende politieke wensen. Een overheid die betrouwbaar en voorspelbaar is, is cruciaal voor een goed ondernemings- en vestigingsklimaat", aldus een woordvoerder.

Onverstandig

De koepelorganisatie vindt een verhoging van de bankenbelasting "erg onverstandig" en verwijst ook naar de "ongebruikelijk scherpe" reactie van de ECB. Volgens de ECB en DNB staat de verhoging los van het oorspronkelijke doel van de belasting, namelijk een belasting heffen voor het geval banken met overheidssteun moeten worden gered. Daarvoor zijn inmiddels tal van maatregelen genomen, zoals een speciaal Europees fonds waar banken aan bijdragen.

Volgens de ECB kan de bankenbelasting voor oneerlijke concurrentie zorgen bij banken in Europa. Daarbij kan een verhoging van deze belasting op termijn leiden tot nadelige gevolgen voor de kredietverlening.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.