Nieuws

Interim professional vaker ingezet vanuit noodzaak

Het aantal zzp’ers in Nederland neemt de afgelopen tien jaar gestaag toe. In 2022 waren er 1,2 miljoen Nederlanders met een hoofdbaan als zzp'er, in totaal 12 procent van alle werkenden. En dit aantal nam ook in 2023 toe, omdat veel organisaties niet zonder flexibele professionals kunnen.

Dat meldt recruitmentorganisatie Robert Walters. "Werken op interimbasis is ondertussen redelijk verankerd in de Nederlandse maatschappij, maar toch zijn er nog genoeg uitdagingen en interessante ontwikkelingen te zien op de markt voor interim professionals", zegt Roald Keijzers, manager interim recruitment bij Robert Walters.

Zo is volgens Keijzers het aantal uren per week dat interim professionals werken veranderd. "Enkele jaren geleden werkten vrijwel alle interim professionals fulltime. Tegenwoordig zijn de kaarten anders geschud. Veel interim professionals werken niet de volledige 40 uur, maar besteden een halve of een hele werkdag aan zelfontwikkeling. Ze volgen bijvoorbeeld een opleiding of cursus om hun cv op te krikken. En dit kunnen ze zich permitteren, want hun inkomen ligt hoog", aldus Keijzers.

Noodzakelijk

Gelukkig zijn de meeste organisaties gewend geraakt aan de parttime werkweken van interim professionals. ''Je wordt als organisatie gedwongen om met de flexibiliteit van de interim professional mee te gaan, omdat zij anders voor een andere opdrachtgever kiezen", licht Keijzers toe.

En ook vast personeel profiteert van deze toegenomen flexibiliteit. "Sabbaticals en verlengde zwangerschaps- en ouderschapsverloven kwamen enkele jaren geleden lang niet zoveel voor als nu. Toen werd de interim professional dan ook vaak ingezet om extra ondersteuning of een frisse blik te bieden bij implementatieprojecten. Nu is de inzet van een interim professional vrijwel altijd noodzakelijk om de business draaiende te houden."

Uurtarief

Deze noodzaak heeft vanzelfsprekend consequenties voor het uurtarief van de interim professional. Het gemiddelde tarief is in 2023 flink opgelopen door de enorme behoefte aan deze tijdelijke kracht, maar Keijzers betwijfelt of dit in 2024 ook gaat gebeuren. "Dit hangt er volledig vanaf hoe de Nederlandse economie zich ontwikkelt. Het aantal interim opdrachten lijkt in Q4 heel licht af te nemen. Als dit doorzet, dan ontstaat er meer concurrentie tussen interim professionals en zullen zij wellicht flexibeler moeten zijn in het tarief. Maar ze kunnen ook stellig vasthouden aan hun standaard uurtarief", zegt Keijzers hierover.  

Gezonde balans

Ondanks een zeer lichte afname van het aantal opdrachten, is de arbeidsmarkt voor interim professionals nog steeds gunstig. Keijzers: "Een goede interim professional die beschikbaar komt, heeft nog vaak binnen een paar dagen een opdracht."

Toch kan het sollicitatieproces bij veel organisaties beter en vooral sneller verlopen, merkt Keijzers. "Het lijkt een open deur, maar toch wil ik organisaties adviseren om zo snel mogelijk te handelen in de zoektocht naar die felbegeerde interim professional. Duurt het recruitmentproces te lang, dan grijp je mis."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.