ABN Amro krijgt boete van 3 miljoen euro in Duitsland
ABN Amro heeft een boete van 3 miljoen euro gekregen van de Duitse financieel toezichthouder BaFin.
Die boete werd al eind vorige maand opgelegd, maar de Duitse autoriteiten maakte het nieuws nu pas bekend. Het bestuur van de Duitse tak van ABN Amro had niet voldoende inzicht in de mate waarin die tak in het financiële jaar 2019 aan alle regels voldeed.
Volgens een woordvoerster van de bank is er eenmalig een belangrijk rapport van de afdeling die toeziet op de naleving van wetgeving, niet op tijd naar het bestuur van de Duitse tak in Frankfurt gestuurd. Inmiddels heeft ABN Amro volgens haar maatregelen genomen om te voorkomen dat deze fout nogmaals wordt gemaakt.
Boetebedrag
Voor de overtreding staat een maximale boete van 10 procent van de omzet of 5 miljoen euro. BaFin legt niet uit hoe het tot de boete van 3 miljoen euro is gekomen. Die boete is wel al definitief, wat betekent dat ABN Amro niet meer in beroep kan.
Voor de bank gaat het relatief niet om een hele grote boete. In 2021 schikte ABN Amro nog voor 480 miljoen euro met het Nederlandse Openbaar Ministerie omdat de bank tekort had geschoten bij het tegengaan van witwassen. De jaarwinst van de bank bedroeg vorig jaar bijna 1,9 miljard euro. Het financiële concern profiteerde onder meer van het oplopen van de rente.
In Duitsland wordt ABN Amro al langer genoemd in een onderzoek naar een belastingtruc waarbij banken beleggers de mogelijkheid gaven om meermaals belasting terug te vragen, terwijl deze maar een keer is betaald. Het onderzoek naar deze zogenoemde CumEx-affaire loopt nog. De woordvoerster van de bank benadrukt dat de huidige boete hier volledig los van staat.
Bron: ANP
Gerelateerd

Ralph Hamers alweer weg als topman van UBS
De Nederlandse ceo van de Zwitserse bank UBS, Ralph Hamers, legt zijn functie neer met ingang van 5 april. UBS nam recent de geplaagde branchegenoot Credit Suisse...

Knot: 'Onrust bankensector leert dat toezicht niet mag verslappen'
Banken in Nederland zijn nog steeds financieel gezond, maar de onrust in de bankensector van de afgelopen weken leert dat het toezicht op banken niet mag verslappen....

Kamer nog niet gerust op onrust in financiële sector
De recente onrust op de financiële markten roept bij Kamerleden herinneringen op aan de kredietcrisis van 2008.

Goede doelen en verenigingen vanaf juni weer welkom bij ING
Verenigingen en stichtingen, waaronder ook goede doelen, zijn vanaf juni aanstaande weer welkom bij ING.

Overname Credit Suisse, DNB stelt gerust
Het noodlijdende Credit Suisse wordt overgenomen door de Zwitserse bank UBS. Nederlandse banken zijn weerbaar en kunnen de onrust in de financiële sector aan.