Nieuws

ABN Amro krijgt boete van 3 miljoen euro in Duitsland

ABN Amro heeft een boete van 3 miljoen euro gekregen van de Duitse financieel toezichthouder BaFin.

Die boete werd al eind vorige maand opgelegd, maar de Duitse autoriteiten maakte het nieuws nu pas bekend. Het bestuur van de Duitse tak van ABN Amro had niet voldoende inzicht in de mate waarin die tak in het financiële jaar 2019 aan alle regels voldeed.

Volgens een woordvoerster van de bank is er eenmalig een belangrijk rapport van de afdeling die toeziet op de naleving van wetgeving, niet op tijd naar het bestuur van de Duitse tak in Frankfurt gestuurd. Inmiddels heeft ABN Amro volgens haar maatregelen genomen om te voorkomen dat deze fout nogmaals wordt gemaakt.

Boetebedrag

Voor de overtreding staat een maximale boete van 10 procent van de omzet of 5 miljoen euro. BaFin legt niet uit hoe het tot de boete van 3 miljoen euro is gekomen. Die boete is wel al definitief, wat betekent dat ABN Amro niet meer in beroep kan.

Voor de bank gaat het relatief niet om een hele grote boete. In 2021 schikte ABN Amro nog voor 480 miljoen euro met het Nederlandse Openbaar Ministerie omdat de bank tekort had geschoten bij het tegengaan van witwassen. De jaarwinst van de bank bedroeg vorig jaar bijna 1,9 miljard euro. Het financiële concern profiteerde onder meer van het oplopen van de rente.

In Duitsland wordt ABN Amro al langer genoemd in een onderzoek naar een belastingtruc waarbij banken beleggers de mogelijkheid gaven om meermaals belasting terug te vragen, terwijl deze maar een keer is betaald. Het onderzoek naar deze zogenoemde CumEx-affaire loopt nog. De woordvoerster van de bank benadrukt dat de huidige boete hier volledig los van staat.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.