Nieuws

'ABN Amro betrokken bij frauduleuze handel'

ABN Amro zou tot februari 2016 betrokken zijn geweest bij frauduleuze dividendarbitrage, terwijl het ministerie van Financiën, dat in 2008 eigenaar werd van de bank, al sinds 2006 gedetailleerde kennis had over deze zogenoemde CumEx-handel.

Dat meldt Follow the Money op basis van onderzoek dat deel uitmaakt van het internationale samenwerkingsverband The CumEx Files, dat onder leiding staat van het Duitse onderzoeksplatform Correctiv. De methode van het dividendstrippen is technisch complex, maar komt neer op het meermaals terugvorderen van dividendbelasting, terwijl er maar een keer dividendbelasting wordt afgedragen. Daarbij worden banken ingezet voor de financiële transacties.

Onbekend is of de kennis ook met de politiek verantwoordelijken van destijds gedeeld is. Dijsselbloem zegt te weten van het schandaal met dividendstrippen in Duitsland, maar zegt voor zover hij zich dat kan herinneren niet iets voorgelegd te hebben gekregen daarover toen hij minister van Financiën was. Ook Gerrit Zalm herinnert zich er niets van, en zegt dat het destijds in de portefeuille van staatssecretaris Joop Wijn zat, die op zijn beurt laat weten vanwege een geheimhoudingsverklaring niets te kunnen zeggen.

De frauduleuze CumEx-handel bracht de belastingdiensten van verschillende landen grote schade toe. Ook in Nederland zou de schade door het zogenoemde 'dividendstrippen' in de miljoenen lopen. Via internationale samenwerkingsverbanden hebben banken en brokers tussen 2001 en 2016 volgens de journalisten minimaal 55,2 miljard euro buitgemaakt. 

Update: Duitse autoriteiten onderzoeken ABN Amro

ABN Amro maakte vandaag na de publicatie van Follow the Money bekend dat de Duitse autoriteiten verdachte CumEx-transacties van ABN Amro onderzoeken. Het gaat daarbij volgens de bank om transacties van vóór 2012, waarbij aandelen rond de dividenddatum werden verkocht en zowel koper als verkoper dividendbelasting terugvroegen. Die transacties zouden zijn gedaan door ABN Amro en enkele dochtermaatschappijen. Die dochters zijn in mei 2010 aan het management verkocht. ABN Amro zegt de activiteiten inmiddels te hebben gestaakt en zelf in 2016 en 2017 contact te hebben gezocht met de Duitse officieren van justitie in Frankfurt en Keulen. De bank houdt rekening met eventuele juridische kosten die nog uit de zaak kunnen voortvloeien, maar zegt verplichtingen aan de Duitse fiscus al te hebben voldaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.