'ABN Amro betrokken bij frauduleuze handel'
ABN Amro zou tot februari 2016 betrokken zijn geweest bij frauduleuze dividendarbitrage, terwijl het ministerie van Financiën, dat in 2008 eigenaar werd van de bank, al sinds 2006 gedetailleerde kennis had over deze zogenoemde CumEx-handel.
Dat meldt Follow the Money op basis van onderzoek dat deel uitmaakt van het internationale samenwerkingsverband The CumEx Files, dat onder leiding staat van het Duitse onderzoeksplatform Correctiv. De methode van het dividendstrippen is technisch complex, maar komt neer op het meermaals terugvorderen van dividendbelasting, terwijl er maar een keer dividendbelasting wordt afgedragen. Daarbij worden banken ingezet voor de financiële transacties.
Onbekend is of de kennis ook met de politiek verantwoordelijken van destijds gedeeld is. Dijsselbloem zegt te weten van het schandaal met dividendstrippen in Duitsland, maar zegt voor zover hij zich dat kan herinneren niet iets voorgelegd te hebben gekregen daarover toen hij minister van Financiën was. Ook Gerrit Zalm herinnert zich er niets van, en zegt dat het destijds in de portefeuille van staatssecretaris Joop Wijn zat, die op zijn beurt laat weten vanwege een geheimhoudingsverklaring niets te kunnen zeggen.
De frauduleuze CumEx-handel bracht de belastingdiensten van verschillende landen grote schade toe. Ook in Nederland zou de schade door het zogenoemde 'dividendstrippen' in de miljoenen lopen. Via internationale samenwerkingsverbanden hebben banken en brokers tussen 2001 en 2016 volgens de journalisten minimaal 55,2 miljard euro buitgemaakt.
Update: Duitse autoriteiten onderzoeken ABN Amro
ABN Amro maakte vandaag na de publicatie van Follow the Money bekend dat de Duitse autoriteiten verdachte CumEx-transacties van ABN Amro onderzoeken. Het gaat daarbij volgens de bank om transacties van vóór 2012, waarbij aandelen rond de dividenddatum werden verkocht en zowel koper als verkoper dividendbelasting terugvroegen. Die transacties zouden zijn gedaan door ABN Amro en enkele dochtermaatschappijen. Die dochters zijn in mei 2010 aan het management verkocht. ABN Amro zegt de activiteiten inmiddels te hebben gestaakt en zelf in 2016 en 2017 contact te hebben gezocht met de Duitse officieren van justitie in Frankfurt en Keulen. De bank houdt rekening met eventuele juridische kosten die nog uit de zaak kunnen voortvloeien, maar zegt verplichtingen aan de Duitse fiscus al te hebben voldaan.
Gerelateerd

Symposium: Onredelijk om ieder kantoor langs dezelfde meetlat te leggen
Accountants moeten meer mogelijkheden krijgen om samen te werken met banken, in het bestrijden van financiële criminaliteit. Dat betoogde Marianne van Kimmenade...

Topmanagers Turkse bank onderzocht om fraudezaak met voetballers
Topmanagers van de Turkse Denizbank worden onderzocht om mogelijke betrokkenheid bij een spraakmakende fraudezaak met bekende voetballers als slachtoffers. Dit heeft...

Nederlandse staat bouwt belang in ABN Amro verder af
De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN Amro verder afbouwen. Het belang in de bank zal daardoor worden teruggebracht van 49,5 procent tot circa 40 procent.

Britse overheid 1,4 miljard kwijt aan fraude bij coronaleningen
De Britse overheid heeft banken 1,4 miljard pond (1,6 miljard euro) uitgekeerd omdat er mogelijk is gefraudeerd met coronaleningen door mkb'ers. Het gaat om leningen...

Bankensector weerbaar, maar concurrentie neemt toe
De gestegen winsten van Nederlandse banken gaan gepaard met maatschappelijke onvrede over de hoogte van de spaarrente. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB)...