Nieuws

Langdurige psychische klachten houden verzuim werknemers hoog

Het aantal werknemers dat zich ziek meldt blijft hoog. Vooral mensen met psychische klachten die zes weken of langer ziek zijn, krikken het verzuimpercentage op. Griep blijft de grootste veroorzaker van het kortdurend verzuim.

Dat melden de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Onder verzuim door langdurige psychische klachten vallen ook stressgerelateerde klachten zoals overspannenheid, een burn-out of een depressie. Mensen met psychische klachten zijn vaak langere tijd ziek. Iemand met een burn-out ligt er gemiddeld 279 dagen uit, aldus een woordvoerster van ArboNed.

Ruim een derde van het totale langdurig verzuim werd vorig jaar veroorzaakt door psychische klachten. Vergeleken met 2019, het laatste jaar voor corona, is dit gestegen met tien procent. ArboNed en HumanCapitalCare, die samen ongeveer een miljoen werknemers onder zich hebben, doen momenteel verder onderzoek naar psychisch verzuim.

Griep in plaats van corona

Het totale verzuim is afgelopen maand wel iets gedaald, melden de arbodiensten. In januari was per dag gemiddeld 4,9 procent van de werknemers ziek, vergeleken met vijf procent een jaar eerder en 5,1 procent afgelopen december.

Het aandeel van corona is gedaald naar één op de tien, griep was de meest voorkomende reden dat werknemers zich ziek hebben gemeld. Afgelopen december was het gemiddelde aantal werknemers dat een werkdag heeft gemist ook iets hoger dan in januari.

In november vorig jaar stelde TNO na onderzoek al dat één op de zeven werkenden (1,3 miljoen mensen) last heeft van burn-out klachten. Dat zorgde in 2021 voor in totaal elf miljoen verzuimdagen door werkstress en werkdruk.

Accountants

Medio 2021 bleek uit een 'accountantsscan' van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir dat zo’n zestig procent een verhoogd tot hoog stressniveau had. Veertig procent stelde door het werk 'geleefd te worden'. Uit een rondgang van Accountant.nl langs accountantskantoren in het voorjaar van 2021 bleek tegelijk dat het ziekteverzuim binnen accountantsorganisaties relatief laag is.

Het gemiddelde verzuimcijfer lag met twee tot drie procent duidelijk lager dan het landelijk gemiddelde en ook het percentage voor langdurige uitval lag bij accountants zeer laag, mede door een actieve verzuimaanpak binnen kantoren.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.