Nieuws

Accountants hebben vaak een verhoogd stressniveau

Bijna zestig procent van de accountants heeft het gevoel nooit klaar te zijn. Veertig procent stelt door het werk 'geleefd te worden' en een kwart heeft meer werk dan hij of zij aan kan. Zestig procent heeft het gevoel zich te moeten bewijzen. Samen zorgt dit voor een verstoorde werk-privébalans.

Dat blijkt uit een 'accountantsscan' die arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir voor de coronacrisis heeft uitgevoerd onder 285 accountants. Deze maand is de scan geüpdatet met veertig nieuwe scans.  

Meer dan de helft van de accountants maakt overuren en dertien procent van de ondervraagde accountants werkt structureel meer dan vijftig uur per week, stelt Movir in een white paper dat verwijst naar eerder onderzoek van NBA Young Profs samen met Nyenrode. Bijna één op de drie accountants volgt ook een opleiding naast het werk.

Stress

Dat alles maakt dat 37 procent een verhoogd tot hoog stressniveau heeft. In de update is dat zelfs opgelopen naar zestig procent. "De gedrevenheid zorgt ervoor dat accountants het goed vol blijven houden, maar er is ook een keerzijde", zo stelt Movir.

41 procent piekert over het werk op het moment dat hij of zij vrij is. Twintig procent geeft aan zich thuis niet goed te kunnen ontspannen of niet tot rust te komen. 38 procent werkt ook vaak of altijd op vrije dagen. Het goede nieuws is dat het merendeel (57 procent) wel voldoening haalt uit zijn of haar werk.

Movir benadrukt dat de hoge mate van inspanning en prestatiedruk moet worden afgewisseld met (mentale) rust. "Doe je dit niet, dan ontstaat er op de lange termijn uitputting, met kans op uitval als gevolg." Bijna één op de vijf accountants is eerder uitgevallen als gevolg van stressgerelateerde klachten, aldus de verzekeraar. Opvallend, want eerder dit voorjaar bleek dat accountants juist een zeer laag ziekteverzuim hebben.

Movir biedt een gratis zelfscan voor accountants, waarmee die inzicht kunnen krijgen in hun balans tussen werk en privé, stress en werkdruk. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.