Nieuws

Manchester City aangeklaagd wegens overtreden regels voor financiële rapportage

De organisatie van de Britse Premier League heeft voetbalclub Manchester City aangeklaagd voor het overtreden van de regels voor financiële rapportage. In totaal gaat het om vier verschillende aanklachten, voor meer dan honderd overtredingen tussen 2009 en 2018.

In die periode zou Manchester City onvoldoende financiële informatie hebben verstrekt om een true and fair view te krijgen van de financiële positie van de club, met name wat betreft sponsorinkomsten en vergoedingen aan spelers en trainers.

De Engelse club werd enkele jaren geleden ook al eens bestraft door de Europese voetbalbond UEFA, wegens overtreding van de regels voor Financial Fair Play. City kreeg toen een schorsing van twee jaar voor de Europese bekertoernooien, maar het internationaal sporttribunaal CAS maakte die straf weer ongedaan. De club, die destijds alle aantijgingen ontkende, moest wel een boete van tien miljoen euro betalen.

Kampioen

Manchester City is sinds 2008 in Arabische handen. De eigenaren uit Abu Dhabi gaven sindsdien honderden miljoenen uit aan nieuwe spelers en het moderniseren van de accommodatie van City. De club werd vervolgens zes keer kampioen van Engeland, waarvan vier keer in de afgelopen vijf jaar, en bereikte de finale van de Champions League.

Na vier jaar onderzoek door de Premier League buigt een commissie zich nu over de kwestie. Als Manchester City schuldig wordt bevonden, kan de club in het uiterste geval uit de Premier League worden gezet. Ook een puntenstraf is mogelijk. De Premier League laat weten dat hoorzittingen achter gesloten deuren gaan plaatsvinden.

Financial Fair Play

De UEFA stelde jaren geleden Financial Fair Play-regels (FFP) op. Die schrijven voor dat uitgaven en inkomsten van clubs over een bepaalde periode in balans moeten zijn. Bij onder meer Manchester City zouden de eigenaren tekorten echter met eigen geld aanvullen en daarmee de regels overtreden.

In een verklaring stelt Manchester City "verrast" te zijn door de publicatie van "deze vermeende schendingen van de regels". De club is vooral verbaasd over de enorme hoeveelheid gedetailleerde informatie die de Premier League heeft gekregen.

De Britse voetbalclub zegt blij te zijn dat een onafhankelijke commissie de zaak gaat beoordelen en is vol vertrouwen. "We kijken ernaar uit dat deze zaak voor eens en voor altijd tot rust komt."

Bron: ANP/FT

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.