Nieuws

Staat wil belang in ABN Amro verder verminderen

De Nederlandse staat is van plan om certificaten van aandelen ABN Amro te verkopen. Het doel is het belang van de overheid te verkleinen tot net iets minder dan vijftig procent.

Dat meldt NLFI, de stichting die namens de Staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert. Op dit moment houdt NLFI een belang van 56,3 procent in ABN Amro, verdeeld over 49,9 procent aandelen en 6,4 procent certificaten van aandelen.

De Nederlandse staat had eerder aangekondigd dat het belang in de bank, na de beursgang van ABN Amro op 20 november 2015, geleidelijk zou worden afgebouwd. ABN Amro werd tijdens de kredietcrisis van 2008 genationaliseerd door de overheid, om de bank van de ondergang te redden.

Handelsplan

De verkoop zal plaatsvinden via een vooraf overeengekomen handelsplan, dat wordt uitgevoerd door Citigroup Global Markets Europe. Volgens het plan krijgt Citigroup de volledige bevoegdheid om namens NLFI een “weloverwogen en ordelijke verkoop” van de aandelen uit te voeren.

Het plan treedt direct in werking en eindigt wanneer het maximale aantal aandelen is verkocht. Maar het kan ook door NLFI worden verlengd, of tussentijds worden onderbroken of beëindigd.

Een woordvoerder van ABN Amro zegt dat het besluit wordt verwelkomd door de bank. "Deze beslissing is consistent met wat de minister van Financiën eerder heeft gezegd." Volgens de woordvoerder werpt de heldere strategie van de bank haar vruchten af.

Seinen op groen

Minister Kaag van Financiën stelt dat alle seinen voor de verkoop van aandelen "op groen staan". Zij benadrukt dat al vanaf het begin van het kabinet Rutte-III is aangekondigd dat de Staat van plan is om te starten met de verkoop van aandelen in ABN Amro.

"De Staat is natuurlijk in ABN Amro gestapt, niet omdat we per se een bank wilden gaan runnen, maar omdat het ging om de financiële stabiliteit en de zekerheid voor veel klanten. Het was op een moment van crisis. De intentie is altijd geweest om er op een gepast moment weer gefaseerd uit te kunnen stappen", aldus Kaag. Volgens haar is het nu het juiste moment.

De minister heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over het advies van NLFI over de verkoop van aandelen ABN Amro. De minister neemt het advies van NLFI over om direct te starten met een zogenoemd dribble-out­-programma. Dat betekent dat gedurende een langere periode dagelijks kleine hoeveelheden certificaten van aandelen ABN Amro worden verkocht via de beurs.   

Bron: ANP/MinFin

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.