Nieuws

Veel bedrijven gebruiken nog geen technologie voor ESG-rapportages

Nederlandse bedrijven zijn nog zoekende naar de juiste wijze om ESG-verslaglegging binnen hun bedrijfsvoering te implementeren. Slechts een derde maakt daarvoor al gebruik van technologie.

Dat stelt corporate governance-dienstverlener Diligent op basis van onderzoek in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Bedrijven in deze landen kennen grote verschillen in aanpak wat betreft duurzaamheid.

Het ene bedrijf legt de verantwoordelijkheid bij een ESG-manager, terwijl een ander op een duurzaamheidscommissie leunt. De kaders voor ESG-rapportages zijn bij de een gebaseerd op een eigen ontwikkeld systeem, terwijl anderen gebruik maken van GRI-standaarden, SASB, CDP, wetenschappelijke standaarden, UN Global Compact principes of een combinatie daarvan. 

Inzet technologie nog beperkt

Maar acht van de drieëntwintig ondervraagde Nederlandse bedrijven geeft aan dat ze voor ESG-gegevens technologie gebruiken die gegevensverzameling stroomlijnt en verifieerbare rapportages mogelijk maakt. De overige bedrijven vertrouwen op een commissie of manager, zonder dergelijke technologie te gebruiken. Een enkeling geeft aan helemaal geen middelen te hebben om de kwaliteit van gegevens enigszins te waarborgen.

In Frankrijk, Spanje en Duitsland, waar hetzelfde onderzoek werd uitgevoerd, waren de resultaten in termen van technologiegebruik vergelijkbaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.