Veel bedrijven gebruiken nog geen technologie voor ESG-rapportages
Nederlandse bedrijven zijn nog zoekende naar de juiste wijze om ESG-verslaglegging binnen hun bedrijfsvoering te implementeren. Slechts een derde maakt daarvoor al gebruik van technologie.
Dat stelt corporate governance-dienstverlener Diligent op basis van onderzoek in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Bedrijven in deze landen kennen grote verschillen in aanpak wat betreft duurzaamheid.
Het ene bedrijf legt de verantwoordelijkheid bij een ESG-manager, terwijl een ander op een duurzaamheidscommissie leunt. De kaders voor ESG-rapportages zijn bij de een gebaseerd op een eigen ontwikkeld systeem, terwijl anderen gebruik maken van GRI-standaarden, SASB, CDP, wetenschappelijke standaarden, UN Global Compact principes of een combinatie daarvan.
Inzet technologie nog beperkt
Maar acht van de drieëntwintig ondervraagde Nederlandse bedrijven geeft aan dat ze voor ESG-gegevens technologie gebruiken die gegevensverzameling stroomlijnt en verifieerbare rapportages mogelijk maakt. De overige bedrijven vertrouwen op een commissie of manager, zonder dergelijke technologie te gebruiken. Een enkeling geeft aan helemaal geen middelen te hebben om de kwaliteit van gegevens enigszins te waarborgen.
In Frankrijk, Spanje en Duitsland, waar hetzelfde onderzoek werd uitgevoerd, waren de resultaten in termen van technologiegebruik vergelijkbaar.
Gerelateerd

Consultatie voor implementatie duurzaamheidsrapportering onder CSRD geopend
De overheid is gestart met de consultatie van het Implementatiebesluit richtlijn duurzaamheidsrapportering. Deze richtlijn gaat over duurzaamheidsrapportering door...

Alliander, FMO en Philips genomineerd voor laatste editie Kristalprijs
Alliander, FMO en Philips zijn genomineerd voor de Kristalprijs, de prijs voor de beste mvo-verslaggeving. 2023 is het laatste jaar waarin deze prijs door het ministerie...

Kwart bedrijven nog niet voorbereid op duurzaamheidsrapportage
Ruim een kwart van de grote Nederlandse bedrijven die vanaf 2025 wettelijk verplicht zijn om te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en –prestaties, verzamelt...

Huisje bij het schuurtje
Wim Bartels hoopt dat accountants bij de toetsing van duurzaamheidsinformatie oog hebben voor passende diepgang en weten wanneer ze moeten stoppen met vragen stellen.

AFM en ESMA vragen aandacht voor duurzaamheid in verslaggeving beursfondsen
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Europese toezichthouder ESMA vragen beursgenoteerde ondernemingen bij de verslaggeving over 2023 om extra aandacht voor...