Nieuws

EY-topvrouw ziet nog belangrijke hindernissen voor splitsing

Julie Boland, bestuursvoorzitter en managing partner van EY in de VS, is bezorgd over de gezondheid van de auditpraktijk als gevolg van de splitsing van de organisatie. Zij ziet enkele belangrijke hindernissen voor het splitsingsproces.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times, als vervolg op eerdere berichtgeving over een pauze in het splitsingsproces, veroorzaakt door een discussie over de positie van de belastingadviespraktijk. De krant beschikt over de opname van een recente webcast voor Amerikaanse partners, waarin Boland twijfels uit over de toekomstige strategie van de twee aparte organisaties en de winstdoelstellingen van de consultancytak.

De opmerkingen van Boland tonen aan dat de zorgen van de Amerikaanse EY-top verder gaan dan alleen de positie van de fiscale praktijk, aldus de FT. Voor het vervolg van 'Project Everest' ontbreekt op dit moment een duidelijke routekaart, zo wordt gesteld.

Pauze

Het executive committee van de Amerikaanse EY-organisatie besloot een pauze in het proces in te lassen na het bekijken van detailinformatie over de splitsing, afkomstig van de wereldwijde EY-top, aldus Boland tijdens de webcast. Zij benadrukt dat de splitsing in twee multidisciplinaire organisaties strategisch gezien nog altijd de juiste richting is, maar dat de issues die nog moeten worden opgelost zowel lastig als belangrijk zijn. 

Belangrijke hindernissen voor de deal betreffen, naast de verdeling van partners over de beide organisaties, ook de afstemming van de strategieën, de gezondheid van de auditpraktijk en het vermogen van de adviespoot “om de vereiste ebitda voor elke transactie uit te voeren en te leveren”.

Gesprekken

Boland, die straks de wereldwijde auditorganisatie moet gaan leiden, legt naar verluidt de eisen van de Amerikaanse praktijk binnenkort op tafel, tijdens gesprekken in New York met de leiders van andere EY-regio’s.

Ondertussen groeit de frustratie binnen EY over de impasse waarin het splitsingsproces momenteel zit, aldus de FT. De vertraging lijkt niet te helpen voor de positie van de toekomstige adviesorganisatie. Vanuit de consultancysector verschijnen momenteel berichten over ontslagen en de noodzaak van kostenbesparingen. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.