Nieuws

Splitsing EY loopt mogelijk vertraging op door discussie over fiscale praktijk

EY ziet zijn plannen voor een splitsing in twee multidisciplinaire organisaties mogelijk vertraging oplopen, wegens een intern geschil over de positie van de belastingadviespraktijk.

Volgens de top van de Amerikaanse EY-organisatie is er een “pauze” ingelast in het splitsingsproces, om afspraken opnieuw tegen het licht te kunnen houden. Julie Boland, voorzitter en managing partner van EY in de VS, heeft dat tijdens een online overleg met partners meegedeeld, zo meldt de Financial Times.

Voet dwars

Ambitie was om de fiscale praktijk bij de splitsing onderdeel te maken van de consultancytak en een relatief kleine groep belastingadviseurs na de splitsing te behouden voor de audittak. Maar de accountants in de VS zetten de voet dwars; zij willen een groter deel van de belastingpraktijk onderdeel maken van die audittak.

In het oorspronkelijke plan zou fiscaal advies nog zo’n 14 procent van de dienstverlening van de audittak moeten uitmaken, maar de accountants willen dat dat aandeel zeker 20 tot 25 procent wordt, aldus een betrokkene tegenover de FT.

Groot genoeg

In de VS hebben accountantskantoren meer ruimte voor fiscale dienstverlening bij controleklanten dan in veel andere landen. De Amerikaanse EY-accountants willen graag dat ook in andere EY-regio’s de fiscale praktijk in de audittak groot genoeg blijft om internationale klanten goed te kunnen bedienen. De omzet van de Amerikaanse EY-organisatie is goed voor zo’n veertig procent van de wereldwijde omzet, die vorig jaar circa 45 miljard dollar bedroeg.

EY stelt in een verklaring dat de totale transactie “complex” is en een “routekaart” vormt voor de hervorming van de sector, “dus het is het belangrijk dat we dit goed doen”. De internationale top benadrukt nog altijd te geloven in de voorgenomen splitsing. Volgens de jongste planning was het de bedoeling om de 13.000 EY-partners wereldwijd in april of mei te laten stemmen over de plannen. Onduidelijk is nog of die planning vertraging oploopt.

In een uitgebreide recente analyse gaf de FT ook al aan dat de splitsing van de EY-organisatie bijzonder complex is. Het project, met de interne naam 'Everest' lijkt een stevige beklimming te worden. 

FT: 'EY fights to save plan to split business in two'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.