Nieuws

FT: Splitsing EY is zware beklimming

De voorgenomen splitsing van EY in twee organisaties staat intern bekend als 'Project Everest'. Volgens de Financial Times is het een zware klim naar de top van de berg.

In een uitgebreide analyse staat de Britse zakenkrant stil bij het verloop van het splitsingproces tot nu toe, de complexiteit ervan en het sentiment onder partners en medewerkers.

De kosten van het splitsingsproces zelf lopen mogelijk al op tot zo'n 2,5 miljard dollar, nog voordat er maar één partner over heeft gestemd en de betrokken banken hun vergoedingen nog moeten krijgen, stellen betrokkenen tegenover de FT.

Een flink deel van die kosten wordt intern genomen, door de inzet van ruim tweeduizend van de wereldwijd 390.000 EY-medewerkers op het Project Everest. Tientallen werkgroepen in verschillende landen werken inmiddels aan praktische details zoals het splitsen van IT-systemen, huisvesting en personeelssystemen.

Peiling

Nog altijd zijn duizenden medewerkers niet zeker voor welke organisatie ze straks gaan werken, zo stelt de FT. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn voor stafmedewerkers in bijvoorbeeld HR- of communicatiefuncties. Iedere nationale memberfirm werkt aan een eigen splitsingsplan, wat volgens insiders veel tijd kost, "ook omdat elke managementlaag zijn eigen Everest-vergaderingen organiseert", aldus de FT.

De wereldwijde organisatie is er veel aan gelegen straks goed door de stemmingen met de partners te komen, maar het sentiment over de splitsing zou minder positief zijn dan aanvankelijk gedacht. Uit een eerste FT-peiling onder EY-medewerkers via Fishbowl, een social media-app voor professionals, bleek dat van de ruim tweeduizend respondenten maar 39 procent ja zegt tegen de splitsingsplannen; 29 procent zegt nee en 32 procent twijfelt nog.

Onder de accountants was 41 procent tegen de splitsing. Belangrijk hierbij te vermelden is dat bijna negentig procent van de deelnemers uit de VS kwam. Volgens EY moet aan de peiling weinig waarde worden gehecht, want die is "niet representatief en onbetrouwbaar".

Stemming

De splitsing is bijzonder complex, stelde EY's global managing partner client service Andy Baldwin recent al. De consultancytak verlaat het partnermodel, mikt op een beursgang na de splitsing en hoopt op vergelijkbaar succes als bijvoorbeeld Accenture.

Maar de tijden zijn veranderd en geleend geld is duurder dan voorheen. De eerste consultancypraktijken snoeien in hun bezetting, bleek kort geleden. Volgens de Britse EY-voorzitter Hywel Ball zijn veruit de meeste partners nog steeds voorstander van de splitsing, zij het met een 'maar'. "Want ze willen de details ervan zien."

Volgens kenners van de sector is het eerdere uitstel van de partnerstemming, van eind vorig jaar naar nu april-mei, een strategische keus van het wereldwijde EY-management. Dat wil zeker van zijn zaak zijn, alvorens de partners per land te laten stemmen. "Als we denken dat we de stemming niet gaan winnen, stemmen we niet. We gaan niet stemmen als we denken dat het op het scherpst van de snede is", aldus Baldwin tegenover de FT.

Details

De internationale top van EY heeft recent in New York opnieuw vergaderd over de details van de splitsing. Met name audit partners uit de VS leggen daarbij stevige eisen op tafel, stelt een betrokkene. De organisatie hoopt nog deze maand meer informatie over de splitsing te kunnen uitsturen naar de wereldwijde partners.

Ruwweg de helft van de circa 150 landen waar EY wereldwijd actief is, zou deelnemen aan de stemming over de splitsing. De huidige status quo is sowieso geen optie, aldus de Britse topman Ball in de FT.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.