Nieuws

EY wil het liefst voor eind 2023 ook al financieel gaan splitsen

EY mikt nog steeds op dit voorjaar om partners wereldwijd te laten stemmen over de voorgenomen splitsing in twee aparte organisaties. Volgens persbureau Bloomberg wil EY voor het eind van dit jaar ook de financiële afwikkeling van de splitsing in gang zetten.

Bloomberg Radio sprak met Andy Baldwin, Global Managing Partner Client Service bij EY. Die noemt de splitsing "onvermijdelijk" in het licht van de huidige regelgeving en financiële afspraken. EY wil in april of mei de wereldwijde stemming door de circa 13.000 partners houden over 'Project Everest', zoals het plan voor de splitsing intern wordt aangeduid.  

Baldwin omschrijft de splitsing als "waarschijnlijk de meest complexe zakelijke transactie in de geschiedenis" en geeft aan dat EY naar het einde van dit jaar ook "een of andere vorm van kapitaaltransactie" nastreeft. Maar die planning kan nog verschuiven.

Adviespraktijk

Om de splitsing in gang te kunnen zetten moet EY, dat medio vorig jaar een wereldwijde omzet van 45 miljard dollar publiceerde, groen licht krijgen van zowel de partners als gelieerde bedrijven en toezichthouders en bovendien de klantenlijst herschikken, aldus Bloomberg.

Belangrijke drijfveer voor de splitsing is meer ruimte voor de consultancypraktijk, die nu met veel advieswerk niet terecht kan bij door EY gecontroleerde beursfondsen. In de VS controleert EY meer beursgenoteerde ondernemingen dan welke andere big four-organisatie ook. Doel is uiteindelijk te komen tot twee multidisciplinaire organisaties; één met het accent op assurance en één met een focus op consultancy.

Andere tijden

Ondertussen verschijnen de eerste berichten over afnemende groei in de consultancypraktijk. De Financial Times maakte recent melding van ontslagen bij zowel KPMG als McKinsey en het schuiven van consultants tussen verschillende servicelines bij de big four.

Begin januari meldde de Britse zakenkrant ook dat EY was gestart met een kostenreductieprogramma, om de winst in aanloop naar de splitsing te vergroten. EY-topman Carmine Di Sibio erkende in december tegenover medewerkers dat de splitsing in "andere tijden" was opgezet en dat markten aanzienlijk zijn veranderd sinds het plan in mei 2022 openbaar werd.

China doet niet mee

Baldwin stelde tegenover Bloomberg verder dat de Chinese tak van EY vooralsnog niet mee doet aan de splitsing. De Chinese autoriteiten hebben er recent bij staatsbedrijven op aangedrongen de samenwerking met de big four geleidelijk af te bouwen, ten gunste van lokale accountantspraktijken.

Volgens de EY-partner is het commitment van EY aan China ongewijzigd. Baldwin hoopt dat de groei van het concern in China, die in het afgelopen jaar afzwakte, zich zal herstellen.

Bron: Bloomberg/FT/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.