EY snijdt in de kosten in aanloop naar splitsing
EY is gestart met een kostenreductie programma, om de winst in aanloop naar de splitsing te vergroten. Dat moet de waarde van de adviestak ten goede komen, die straks naar de beurs moet worden gebracht.
Dat meldt de Financial Times, die stelt dat EY terughoudender is met inhuur van externe krachten, interne events, reizen, trainingen en personeelsfeesten. Dat betekent onder meer dat de traditionele grote kerstvieringen bij de Britse tak van de accountants- en adviesorganisatie dit jaar zijn komen te vervallen.
Eerder werd al bekend dat de eindejaarsbonussen in de VS werden geschrapt. Doel is om financieel zo gezond mogelijk verder te gaan met wat intern bekend staat als 'Project Everest', de splitsing van EY in twee multidisciplinaire organisaties.
De economische omstandigheden zijn inmiddels minder gunstig dan bij de start van het splitsingsproces, maar ambitie is nog steeds om in het voorjaar van 2023 de EY-partners wereldwijd te laten stemmen over het splitsingsplan. Landenfirms voelen tegelijk spanning tussen de noodzaak van investeren en het maximaliseren van de winst via kostenreductie.
De internationale topman van EY, Carmine Di Sibio, stelde in december tegenover de medewerkers dat de splitsing in "andere tijden" was opgezet en dat markten aanzienlijk zijn veranderd sinds het plan in mei 2022 openbaar werd. Maar volgens hem is de splitsing nog steeds de beste strategie, zo schrijft de FT.
Meevallers herinvesteren
Volgens de krant wordt ook bezien of partners kan worden gevraagd hun financiële meevallers uit de splitsing te herinvesteren in het bedrijf, mede om bezorgdheid weg te nemen over eventuele verzwakking van de auditpraktijk.
De beursgang van de adviestak zou zo'n dertig miljard dollar aan schulden en eigen vermogen opleveren. Partners van de consultingtak zouden aandelen in het nieuwe bedrijf krijgen, terwijl auditpartners financieel worden gecompenseerd voor het verlies van hun belang in de adviespraktijk. Sommige betrokkenen zouden vrezen voor een uittocht van auditpartners, die kiezen voor een vervroegd pensioen.
EY geeft tegenover de FT geen commentaar op een en ander. De organisatie stelt dat de splitsing de kwaliteit van de auditpraktijk niet in gevaar brengt en dat beide aparte firma's sneller kunnen groeien, omdat mogelijke belangenconflicten de verschillende disciplines straks niet langer in de weg zitten.
Gerelateerd

'Gouden tijden voor consultants'
Consultancybedrijven, waaronder de adviestakken van de big four, beleven hoogtijdagen. Dat komt vooral door complexe trajecten rondom duurzaamheid en digitalisering,...

Adviestak EY reserveert miljarden voor overnames na splitsing
De consultancytak van EY reserveert alvast een bedrag van circa 2,5 miljard dollar, om na de splitsing van de organisatie een reeks overnames te kunnen doen. Ook...

Bartjens: Zijn de big four straks een big five?
De huidige grote vier accountantsorganisaties zijn in ons land, gemeten naar omzet, eigenlijk eerder een grote drie, aldus Bartjens, de rekenmeester van het FD....

Geen eindejaarsbonus voor personeel EY in VS
Ondanks een recordomzet ziet EY in de VS af van eindejaarsbonussen voor het personeel. Dat heeft te maken met groeiende onzekerheid over het economische klimaat.

Stemming over splitsen EY gaat langer duren
Het stemmen door Britse en Amerikaanse EY-partners over de voorgenomen splitsing wordt uitgesteld naar begin volgend jaar. De juridische uitwerking van het plan...