Nieuws

EY snijdt in de kosten in aanloop naar splitsing

EY is gestart met een kostenreductie programma, om de winst in aanloop naar de splitsing te vergroten. Dat moet de waarde van de adviestak ten goede komen, die straks naar de beurs moet worden gebracht.

Dat meldt de Financial Times, die stelt dat EY terughoudender is met inhuur van externe krachten, interne events, reizen, trainingen en personeelsfeesten. Dat betekent onder meer dat de traditionele grote kerstvieringen bij de Britse tak van de accountants- en adviesorganisatie dit jaar zijn komen te vervallen.

Eerder werd al bekend dat de eindejaarsbonussen in de VS werden geschrapt. Doel is om financieel zo gezond mogelijk verder te gaan met wat intern bekend staat als 'Project Everest', de splitsing van EY in twee multidisciplinaire organisaties.

De economische omstandigheden zijn inmiddels minder gunstig dan bij de start van het splitsingsproces, maar ambitie is nog steeds om in het voorjaar van 2023 de EY-partners wereldwijd te laten stemmen over het splitsingsplan. Landenfirms voelen tegelijk spanning tussen de noodzaak van investeren en het maximaliseren van de winst via kostenreductie.  

De internationale topman van EY, Carmine Di Sibio, stelde in december tegenover de medewerkers dat de splitsing in "andere tijden" was opgezet en dat markten aanzienlijk zijn veranderd sinds het plan in mei 2022 openbaar werd. Maar volgens hem is de splitsing nog steeds de beste strategie, zo schrijft de FT.

Meevallers herinvesteren

Volgens de krant wordt ook bezien of partners kan worden gevraagd hun financiële meevallers uit de splitsing te herinvesteren in het bedrijf, mede om bezorgdheid weg te nemen over eventuele verzwakking van de auditpraktijk.

De beursgang van de adviestak zou zo'n dertig miljard dollar aan schulden en eigen vermogen opleveren. Partners van de consultingtak zouden aandelen in het nieuwe bedrijf krijgen, terwijl auditpartners financieel worden gecompenseerd voor het verlies van hun belang in de adviespraktijk. Sommige betrokkenen zouden vrezen voor een uittocht van auditpartners, die kiezen voor een vervroegd pensioen.

EY geeft tegenover de FT geen commentaar op een en ander. De organisatie stelt dat de splitsing de kwaliteit van de auditpraktijk niet in gevaar brengt en dat beide aparte firma's sneller kunnen groeien, omdat mogelijke belangenconflicten de verschillende disciplines straks niet langer in de weg zitten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.