Nieuws

Private equity wil mogelijk belang in consultancytak EY

De Amerikaanse private equity-groep TPG Capital heeft EY benaderd met een voorstel voor het nemen van een belang in de consultancypraktijk. Dat zou een nieuwe poging tot splitsing van EY in een advies- en assurancetak kunnen inluiden, zo meldt de Financial Times.

Volgens de FT heeft TPG Capital in een brief aan de internationale top van EY een plan gepresenteerd om met inbreng van TPG de adviestak te scheiden van de auditactiviteiten van EY. Het consultancybedrijf zou dan op een later tijdstip naar de beurs kunnen worden gebracht, aldus de Britse zakenkrant, die de brief van TPG heeft ingezien.

Het in de VS genoteerde TPG, dat ongeveer 137 miljard dollar aan activa beheert, hangt in zijn brief nog geen waarde aan de consultancytak van EY. Eerder hoopte EY, bij de uitwerking van het eigen splitsingsplan Project Everest, op het snel naar de beurs kunnen brengen van de consultancytak. Die zou dan zo'n honderd miljard dollar moeten opbrengen.

Genoeg geld

Volgens het plan van TPG zou de auditpraktijk van EY volledig eigendom blijven van de daarin actieve partners en zou TPG een aandeleninvestering doen in de zelfstandige consultancytak. De private equity-groep is "zeer zeker" in staat om de vereiste bedragen daarvoor op tafel te krijgen, "zonder deelname van andere financiële sponsors".

De consultancytak zou zelf ook schulden aangaan en die samen met de transactieopbrengsten gebruiken voor het afwikkelen van financiële verplichtingen, bijvoorbeeld aan auditpartners, aldus het plan van TPG. Die financiële afwikkeling was eerder één van de problemen rondom Project Everest.

Fiscale praktijk

Project Everest werd in april van dit jaar afgeblazen, na verzet van de Amerikaanse top van EY tegen het plan. Met name de plek van de fiscale adviestak was daarbij onderwerp van discussie. Volgens de brief van TPG zou het private-equityhuis open staan voor het opnieuw bezien van de positie van de belastingadviespraktijk. TPG is naar eigen zeggen "zeer flexibel" in dat opzicht en zou het prettig vinden als de assurancetak een meerderheidsaandeel behoudt in de fiscale praktijk, aldus de FT.

Het voorstel van TPG, dat de splitsingsplannen nieuw leven kan inblazen, komt volgens de FT op een delicaat moment voor EY. Het kantoor is momenteel druk bezig met de opvolging van global ceo Carmine Di Sibio, die zich nadrukkelijk had verbonden aan Everest en zijn afscheid heeft aangekondigd.

TPG Capital heeft aan EY een exclusiviteitsperiode van negentig dagen gevraagd, om over een deal te onderhandelen. Zowel EY als TPG wilden aan de Financial Times geen commentaar geven op het nieuws.

Bron: Financial Times

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.