Nieuws

EY Global-topman Di Sibio richting pensioen na mislukte splitsing

EY Global chief executive Carmine Di Sibio heeft bekendgemaakt volgend jaar zijn functie neer te leggen en met pensioen te gaan. Aanvankelijk zou Di Sibio leiding gaan geven aan de consultancypraktijk van EY, na afsplitsing van de assurancetak. Maar die splitsing, bekend als Project Everest, ging uiteindelijk niet door.

In april jl. maakte de internationale top van EY bekend de splitsingsplannen in ieder geval voorlopig in de ijskast te zetten. Het besluit om Project Everest te stoppen kwam nadat de leiding van de Amerikaanse memberfirm de voet dwars zette, met name vanwege een discussie over de positie van de fiscale adviespraktijk.

De plannen voor de wereldwijde splitsing van EY kwamen in mei 2022 voor het eerst naar buiten. Onder leiding van bestuursvoorzitter Di Sibio werd door de internationale top in september vorig jaar formeel ingezet op verdere uitwerking van de plannen. Maar tot een wereldwijde stemming door alle 13.000 partners van EY kwam het niet; Project Everest sneuvelde bij de uitwerking van de details.

Pensioen

In de media werd het afblazen van de splitsingsplannen al beschouwd als een verlies voor bestuursvoorzitter Di Sibio, die zijn pensioen mocht uitstellen om de eerste ceo te worden van de nieuwe consultancytak. Die functie wilde hij vervullen tot medio 2025.

In een videoboodschap aan de partners van EY laat de topman weten nu tot juni 2024 aan te blijven, vanwege het bereiken van de binnen EY verplichte pensioenleeftijd. Di Sibio stelt nog altijd trots te zijn op de “gedurfde visie” van Project Everest, die bepalend had kunnen worden voor de gehele sector en volgens hem ook goed zal blijken te zijn voor EY. “Nu is het tijd om een nieuwe generatie leiders in te luiden.”

Volgens schattingen heeft de voorbereiding van Project Everest de EY-organisatie zo’n zeshonderd miljoen dollar gekost, stelt de Financial Times. Di Sibio gaf sinds 2019 leiding aan het internationale EY-bestuur.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.