Nieuws

Beklimming Everest mislukt: splitsing EY gaat niet door

De splitsing van EY in twee multidisciplinaire organisaties gaat in ieder geval voorlopig niet door. Amerikaanse EY-partners hebben zich uitgesproken tegen de splitsingsplannen, die intern bekend staan als 'Project Everest'. Dat project is nu gestopt.

Dat melden diverse media, waaronder het FD en de Financial Times. De afgelopen weken kwam al naar buiten dat de Amerikaanse tak van EY de voet dwars zette bij een voornemen van de internationale top om de fiscale praktijk bij de consultancytak onder te brengen.

Volgens de accountants van de Amerikaanse firma waren de belastingadviseurs van groot belang voor de assurancepraktijk. Daarop werd besloten tot een pauze in het splitsingsproces.

Project gestopt

Volgens de FT heeft het wereldwijde EY-bestuur de partners op 11 april via een memo geïnformeerd over het besluit om Project Everest te stoppen. Daarbij wordt aangegeven dat het wereldwijde EY-bestuur zich blijft inzetten om te bouwen aan "twee organisaties van wereldklasse die bijdragen aan betere auditkwaliteit, onafhankelijkheid en klantkeuze".

Tegelijk geeft de top aan te hebben begrepen "dat het US executive committee heeft besloten niet verder te gaan met het uitwerken van Project Everest. Gezien het strategische belang van de Amerikaanse memberfirm voor Project Everest, stoppen we met werken aan het project." Een woordvoerder van EY Nederland heeft het besluit om met het project te stoppen bevestigd aan het FD.

Splitsingsplannen

De plannen voor een wereldwijde splitsing van EY lekten eind mei 2022 voor het eerst uit, hoewel EY toen nog stelde dat het slechts ging om "scenarioplanning". De destijds genoemde snelle besluitvorming in de zomer bleek lastiger dan gedacht, maar uiteindelijk koos EY Global, onder aanvoering van bestuursvoorzitter Carmine Di Sibio, in september toch formeel voor verdere uitwerking van de splitsingsplannen.

In een toelichting op het voornemen tot splitsing benadrukte EY tegenover dit medium dat het ging om een splitsing in twee volwaardige, multidisciplinaire organisaties. De assurancetak zou daarbij de naam EY mogen behouden en zich richten op "de cfo-agenda en trust". De Nederlandse EY-organisatie was positief over de plannen, maar de partners moesten daarover nog wel formeel stemmen.  

Doel was vooral om de adviespraktijk meer ruimte te geven voor dienstverlening aan grote opdrachtgevers die door EY ook worden gecontroleerd. De consultancytak zou daarbij het partnermodel loslaten en mikken op een beursgang na de splitsing. Maar in de maanden die volgden ging veel tijd verloren aan interne discussies over de financiële afspraken rondom de splitsing.

De stemming door alle 13.000 EY-partners wereldwijd werd verschoven van eind 2022 naar het voorjaar van 2023. Ondertussen werd de markt voor consultancydiensten minder gunstig en liep de rente op, wat de financieringsplannen kostbaarder zou maken.

Complexer dan gedacht

De uitwerking van de details bleek tegelijk zeer complex. De kosten van het splitsingsproces zelf konden daardoor mogelijk oplopen tot zo'n 2,5 miljard dollar, werd door insiders gesteld. Binnen EY werkten zeker tweeduizend van de wereldwijd 390.000 EY-medewerkers aan Project Everest. Daarbij ging het ook om praktische details zoals het splitsen van IT-systemen, huisvesting, personeelssystemen en de verdeling van medewerkers over de beide organisaties.

Inmiddels zou het project volgens de FT al "honderden miljoenen dollars" hebben gekost. Een interne peiling onder medewerkers gaf dit voorjaar aan dat veel medewerkers hun twijfels hadden bij de splitsingsplannen. Ook klanten stelden kritische vragen over de splitsing en EY-teams werden inmiddels gelokt door aanbiedingen van concurrenten.

Volgens het FD is het afblazen van de splitsingsplannen vooral een verlies voor bestuursvoorzitter Di Sibio, die zijn pensioen mocht uitstellen om de eerste ceo te worden van de nieuwe consultancytak.

Het wereldwijde EY-bestuur stelt altijd geweten te hebben dat Project Everest "a challenging journey" zou worden. Voorlopig is de beklimming van de berg in ieder geval mislukt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.