Nieuws

Minister Kaag: accountantssector zet positieve stappen

De cultuur in de accountancy is van grote invloed op de kwaliteit van het werk van de accountant en dus op de wettelijke controles. Daarom moet de sector de huidige koers, waarbij positieve ontwikkelingen en stappen zijn gezet, aanhouden. Dat schrijft minister Kaag van Financiën in antwoord op Kamervragen.

Minister Kaag komt met antwoorden op eerdere vragen van het CDA-Kamerlid Slootweg, voorafgaand aan het overleg over het accountantsberoep door de Commissie Financiën van de Tweede Kamer op 30 maart. De minister benadrukt dat “een verdere cultuurverandering nodig is om de wettelijke controle naar een nog hoger niveau te tillen”.

Kosten toezicht

Het Tweede Kamerlid Slootweg vroeg de minister, na lezing van een artikel over de kwartiermakers in het FD, ook om inzicht in de kosten van het toezicht op de accountantssector en een verwachte stijging van die kosten. Kaag geeft in haar beantwoording aan dat het toezicht op de reguliere vergunninghouders vanaf 2022 ook feitelijk wordt verricht door de AFM; dat is overgenomen van de NBA en SRA.

De kosten voor het AFM-toezicht zijn tussen 2013 en 2020 gestegen van ruim zes miljoen naar 11,5 miljoen euro. Door het onderbrengen van het toezicht op de reguliere vergunninghouders bij de AFM verwacht Kaag een toename van de toezichtskosten met ruim vijf miljoen euro in 2024. Daar bovenop komt een toename in de kosten van het toezicht op de oob-vergunninghouders, omdat dat verder wordt geïntensiveerd. Die meerkosten bedragen maximaal 2,4 miljoen euro in 2024.

In totaal verwacht de AFM in 2023 bijna 19 miljoen euro aan toezichtskosten bij accountantsorganisaties in rekening te zullen brengen. In 2024 en 2025 zullen die kosten dus nog verder toenemen.

Tweede Kamer

De Commissie Financiën van de Kamer vergadert op 30 maart met minister Kaag over de vijfde voortgangsrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector. Kaag heeft die rapportage eind februari aan de Tweede Kamer gezonden.

Ook vragen van de Kamer naar aanleiding van een eerdere tussenrapportage van de kwartiermakers en de uitkomsten van onderzoek naar het audit only-model staan op de agenda. Het overleg tussen de Tweede Kamer en de minister begint op 30 maart om 10.00 uur en is online te volgen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.