Nieuws

OM verdenkt steeds meer bedrijven van overtreden sancties Rusland

Het Openbaar Ministerie verdenkt steeds meer bedrijven ervan dat zij de sancties tegen Rusland omzeilen. Een woordvoerster van het Functioneel Parket bevestigt berichtgeving door RTL Nieuws dat er al 45 strafrechtelijke onderzoeken zijn geopend. Eind vorig jaar ging het nog om 27 onderzoeken.

Aangezien de sancties langer voortduren ligt het volgens de zegsvrouw ook in de lijn der verwachting dat meer ondernemingen proberen om de strafmaatregelen te omzeilen. Van de lopende onderzoeken hebben er 29 betrekking op overtredingen van de sancties voor import en export. Bepaalde goederen mogen namelijk niet meer aan Rusland worden geleverd. De rest van de verdenkingen gaat over het overtreden van de financiële sancties.

Een van de zaken van het OM is ook al voor de rechter gebracht. Dat ging om Dimitri K., die ervan wordt verdacht onder meer microchips te hebben geleverd aan Rusland in opdracht van Russische bedrijven. "Op grote schaal werd technologie overal ter wereld aangeschaft en via Nederland naar Rusland verstuurd voor technologische en militaire versterking", zei de officier van justitie in december in de rechtbank in Rotterdam. De verdere behandeling van de zaak volgt nog.

Uitwijklanden

Terwijl de export vanuit EU-landen naar Rusland door de sancties flink is gedaald, groeit de export naar omliggende landen juist sterk. Ook de export vanuit die landen naar Rusland groeit, aldus RTL Nieuws, dat spreekt van 'uitwijklanden'. "Dit kan erop duiden dat de sanctieregels worden omzeild."

Zo is de exportwaarde naar Kirgizië vanuit Nederland tussen maart en november 2022 met 142 procent gestegen en exporteerde dat land zelf in die periode opeens liefst 233 procent meer naar Rusland. 

Recent kwam ook al naar buiten dat nog geen negen procent van de in Rusland actieve Westerse bedrijven hun Russische activiteiten hebben afgestoten, sinds de inval van Rusland in Oekraïne. 

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.