Nieuws

Ondernemingskamer: Onderzoek bij Triodos is in niemands belang

De Ondernemingskamer wijst een verzoek om een onderzoek bij Triodos Bank af. Volgens het gerechtshof in Amsterdam kan op onderdelen getwijfeld worden aan het in het verleden gevoerde beleid bij de bank, maar is een onderzoek niet in het belang van zowel Triodos als certificaathouders, die de zaak hebben aangespannen.

Triodos legde de handel in certificaten een aantal jaar geleden stil, omdat het gebruikte interne handelssysteem niet langer houdbaar zou zijn. Daarna konden certificaathouders niet bij hun ingelegde kapitaal.

Volgens de Ondernemingskamer wist Triodos al in 2017 dat er problemen dreigden. De bank had eerder onderzoek moeten doen naar mogelijke oplossingen, oordelen de rechters. Maar verder zouden er "geen gegronde redenen" zijn om te twijfelen aan de gang van zaken bij Triodos.

Nadat de handel in de certificaten in maart 2020 werd opgeschort volgde namelijk wel uitvoerig onderzoek. Triodos koos er uiteindelijk voor om de handel in certificaten te gaan regelen via een notering aan een extern handelsplatform. Daardoor kunnen de certificaathouders na drie jaar hun certificaten weer verkopen.

Onderzoek

Stichting Certificaathouders Triodos Bank, die opkomt voor de belangen van de certificaathouders, vroeg aan de Ondernemingskamer in oktober vorig jaar om onderzoek te doen. Dan zouden alle feiten en omstandigheden bij de bank achterhaald kunnen worden die hebben geleid tot het stilleggen van de handel in de Triodos-certificaten.

Maar de Ondernemingskamer denkt dat het instellen van een eigen onderzoek het inmiddels ingezette proces bij Triodos kan vertragen. Dat zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor de vraag naar de certificaten op het handelsplatform.

De stichting reageert "bijzonder teleurgesteld" op de beslissing. Wel zien bestuursleden in de kritiek van de Ondernemingskamer een aanknopingspunt om zelf weer in gesprek te gaan met Triodos Bank.

Harde noten

Triodos kreeg de afgelopen jaren veel kritiek op de gang van zaken rond certificaten. Beleggersvereniging VEB wees er eerder op dat veel certificaathouders tussen de 40.000 en 80.000 euro hadden belegd in de alternatieve aandelen. Zij konden door de ingreep van de bank niet bij geld voor bijvoorbeeld hun pensioen.

Joost Schmets van de VEB stelt dat de rechters een belangenafweging hebben gemaakt. "Maar ze kraken ook echt wel harde noten over het oude bestuur." De VEB wil nu weer vooruitkijken. "We hopen dat Triodos heeft geleerd dat ze transparanter moeten worden."

Triodos laat weten het vonnis van de Ondernemingskamer nog te bestuderen. De bank zegt met alle belanghebbenden, onder wie de certificaathouders, te werken aan de verhandelbaarheid van de certificaten.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.