Nieuws

Ralph Hamers alweer weg als topman van UBS

De Nederlandse ceo van de Zwitserse bank UBS, Ralph Hamers, legt zijn functie neer met ingang van 5 april. UBS nam recent de geplaagde branchegenoot Credit Suisse over. Hamers wordt opgevolgd door de Zwitser Sergio Ermotti.

Ralph Hamers geeft in een verklaring aan dat de integratie van Credit Suisse "de belangrijkste taak van UBS" is en hij "een stap opzij" doet "in het belang van de nieuwe gecombineerde entiteit en haar belanghebbenden, waaronder Zwitserland en haar financiële sector".

UBS nam Credit Suisse, de op één na grootste bank van Zwitserland, anderhalve week geleden over. Dat gebeurde nadat er op de aandelenbeurzen grote onrust was ontstaan rond de bank, na het omvallen van verschillende regionale banken in de Verenigde Staten. Het aandeel van Credit Suisse ging hard onderuit.

Nieuwe prioriteiten

Voorzitter van de raad van commissarissen Colm Kelleher stelt dat Hamers zijn werk "uitstekend" heeft gedaan. "Onder zijn leiding heeft UBS de sterke punten opgebouwd die ons in staat hebben gesteld Credit Suisse te stabiliseren en te zorgen voor een succesvolle integratie", aldus Kelleher. Daarbij spreekt hij nu wel van "nieuwe prioriteiten" in het licht van de overname.

Om die aan te pakken, krijgt opvolger Sergio Ermotti het vertrouwen om de fusie tussen UBS en Credit Suisse verder uit te werken, "die zo essentieel is voor de klanten, werknemers en beleggers van beide banken en voor Zwitserland".

Reorganisatie

De Zwitser Ermotti is geen onbekende: Hij was al topman bij de grootste bank van Zwitserland van 2011 tot 2020. Daarna volgde Hamers, eerder topman bij ING, hem op. Ermotti krijgt nu de verantwoordelijkheid voor een flinke reorganisatie. Door het samengaan van UBS en Credit Suisse zijn er veel dubbele functies ontstaan, wat waarschijnlijk leidt tot een grote banenreductie.

De twee banken hadden eind vorig jaar samen bijna 125.000 mensen in dienst. Hoeveel medewerkers er precies ontslagen zullen moeten worden, kon UBS eerder niet zeggen. Maar de bank heeft al wel erkend dat het waarschijnlijk om een aanzienlijk aantal gaat. Vakbonden in Zwitserland hebben UBS al opgeroepen om de ontslagen tot een "absoluut minimum" beperkt te houden.

Hamers

Hamers kwam bij UBS binnen in een voor hem turbulente periode. Zo werd eind 2020 bekend dat hij strafrechtelijk vervolgd zou worden voor het falende toezicht van ING op witwaspraktijken. In 2018 kreeg de bank onder zijn leiding al een boete van 775 miljoen euro wegens nalatigheid.

Volgens het gerechtshof in Den Haag kon het niet zo zijn dat bestuurders van een bank vrijuit gaan als zij onvoldoende hebben gedaan om "verboden gedragingen tegen te gaan". De vervolging leidde volgens persbureau Bloomberg tot interne discussie bij UBS, dat zelf aangaf nog alle vertrouwen te hebben in de topman.

Als ceo van UBS verdiende Ralph Hamers vorig jaar in totaal 12,7 miljoen euro, bleek uit het jaarverslag over 2022. Dat was ruim een miljoen meer dan het jaar ervoor.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.