Nieuws

Edith Hooge en Leen Paape benoemd in expertgroep voor advies herziening beroepsprofiel en opleiding

Het ministerie van Financiën en de NBA hebben samen opdracht verleend aan een 'expertgroep', die gaat adviseren over herijking van het beroepsprofiel van accountants en de accountantsopleiding. Als leden van de expertgroep zijn benoemd prof. dr. Leen Paape en prof. dr. Edith Hooge, secretaris is Margreeth Kloppenburg. De opdracht wordt uitgevoerd onder auspiciën van de Kwartiermakers toekomst accountancysector.

De beide kwartiermakers hebben in hun vierde en vijfde voortgangsrapportage geadviseerd om een expertgroep in te stellen, die zich in de komende maanden moet buigen over een herijking van het beroepsprofiel van accountants en van (het stelsel van) de accountantsopleiding. De kwartiermakers verwerken het advies van de expertgroep in hun slotrapportage aan de minister van Financiƫn, die voor dit najaar is voorzien.

In het jaarplan 2023 en tijdens de ledenvergadering in december 2022 heeft het NBA-bestuur ook al een herijking aangekondigd van het beroepsprofiel en het onderwijs voor het accountantsberoep.

Vaststelling van het beroepsprofiel is een verantwoordelijkheid van de beroepsorganisatie. Het bestuur van de NBA neemt het advies van de expertgroep mee in een voorstel voor herziening van het beroepsprofiel.

Samenstelling expertgroep

Leen Paape is emeritus-hoogleraar corporate governance aan Nyenrode  en voorzitter van de Raad voor de Praktijkopleidingen (RPO) van de NBA. Daarnaast is hij onder meer voorzitter van de Signaleringsraad van de NBA. Gedurende de looptijd van de opdracht van de expertgroep zal hij zijn rol als voorzitter van de RPO neerleggen.

Foto: Leen Paape

Edith Hooge richt zich als hoogleraar Onderwijsbestuur bij TIAS/Tilburg University op beleid, governance en management in onderwijssystemen en -organisaties. Ook is zij voorzitter van de Onderwijsraad en de Politieonderwijsraad.

Foto: Edith Hooge

Margreeth Kloppenburg is zelfstandig adviseur, trainer en spreker op het gebied van integriteit in organisaties. Eerder schreef zij het boek 'Artikel 5', over de beroepseer van de accountant.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.