Nieuws

EY moet zich herpakken na stoppen van splitsingsplannen

Het stopzetten van Project Everest, het splitsingsplan van EY, heeft sinds de bekendmaking de nodige reacties opgeleverd. Ondertussen probeert EY zich te herpakken en maakt de organisatie in de VS en het VK bezuinigingen bekend.

Op 11 april moest de wereldwijde top van EY melden dat was besloten Project Everest te stoppen, omdat de leiding van de Amerikaanse memberfirm er niet meer aan wilde meewerken.

Dat had vooral te maken met een interne discussie over de positie van de fiscale praktijk. Zowel de toekomstige assurancetak als de nieuwe consultancytak wilden belastingadvies naar zich toe halen. Ook over vergoedingen tussen audit- en consultancypraktijk en over pensioengelden bestond onenigheid. Een adempauze in het splitsingsproces bracht geen oplossing. Hoewel EY Global stelt nog altijd te geloven in een splitsing, ging daarom de stekker uit het project.

Hervormen en besparen

In een memo van US managing partner Julie Boland aan de Amerikaanse partners wordt benadrukt dat het schrappen van de splitsingsplannen EY in de VS kan helpen bij het doorvoeren van bestuurlijke hervormingen die eerder in de wacht zijn gezet. De Amerikaanse memberfirm moet zich nu vooral richten op snellere besluitvorming en een "vereenvoudigingsagenda" die meteen in moet gaan, aldus Boland.

Ambitie is om daarmee in de komende twaalf maanden in de VS zeker vijfhonderd miljoen dollar aan kosten te besparen. In een analyse van de gebeurtenissen vreest de Britse zakenkrant Financial Times, die het memo in handen kreeg, voor een periode van “verwijten en onzekerheid” binnen EY.

Verenigd Koninkrijk

Ook aan de andere kant van de oceaan gaat het mes in de kosten. De top van de Britse EY organisatie heeft de partners inmiddels bericht dat ze zich moeten voorbereiden op een kostenbesparingsplan en een toename van vertrekkende medewerkers.

In het VK wordt nu gemikt op het aanpakken van inefficiënties, die horen bij de "lessen die EY heeft geleerd" van Project Everest. De kostenbesparingen maken deel uit van de plannen van de Britse tak voor het nieuwe boekjaar, dat in juli begint, zo meldt de FT. "Het voelt nu als een dieptepunt, maar het is belangrijk dat we ons weer afstoffen", aldus Anna Anthony, UK managing partner financial services, in de toelichting aan de partners.

Zij gaf aan dat Project Everest wereldwijd zo’n zeshonderd miljoen dollar heeft gekost, waarvan de helft aan interne kosten van de eigen EY-medewerkers. Tegelijk zorgde het vertragen of uitstellen van andere projecten voor een "besparing" van zo’n vierhonderd miljoen dollar. De Britse EY-firm heeft tien miljoen pond aan eigen kosten gemaakt.

Commentaren

De Nederlandse EY-organisatie vindt het nog te vroeg voor "een bredere inhoudelijke reactie" op het besluit van het wereldwijde EY-bestuur om te stoppen met de splitsingsplannen. "In de tussentijd gaan we in Nederland gewoon door met wat we al 140 jaar doen, onze klanten bedienen en onze medewerkers helpen om het beste uit zichzelf te halen." Patrick Gabriëls, die leiding geeft aan de Nederlandse accountantspraktijk, is op LinkedIn wel teleurgesteld, maar kijkt ook vooruit: "We had the guts to try and learned a lot, from which we will benefit greatly."

De internationale pers is zowel kritisch als bezorgd in reacties op het stopzetten van Project Everest. "Voor een organisatie die gespecialiseerd is in bedrijfsherstructureringen, had EY zijn eigen werk misschien beter kunnen doen", stelt de FT in een redactioneel commentaar. "Gezien de kneuzingen bij terugkomst op het basiskamp, lijkt een nieuwe beklimming binnenkort onwaarschijnlijk."

Het FD vroeg een aantal bestuurders van consultancybureaus om een reactie. Volgens bestuursvoorzitter Fiona Czerniawska van Source klopt het oorspronkelijke idee achter de voorgenomen splitsing nog steeds. "We verwachten daarom alternatieve en misschien bescheidener plannen te zien in de toekomst."

Maar de complexiteit van het ontvlechten van een wereldwijde organisatie als EY is ook duidelijk geworden, meent Mark van Weegen, oud-partner van Kearney. "Het is een geschuif met geld, waarderingen en goodwill. Net een bord koude spaghetti. Je ziet de slierten, maar uit elkaar trekken gaat niet meer goed."

Headhunter Rob Steur van recruiter Robert Walters vreest dat het afketsen van de splitsing EY kwetsbaarder maakt in een krappe arbeidsmarkt en dat concurrenten zullen proberen goede mensen in te lijven. "Ik weet dat er nu gesprekken worden gevoerd."

Argumenten nog geldig

In een eigen redactioneel commentaar schrijft het FD dat de argumenten voor een scheiding tussen assurance en advies nog altijd gelden. De omstandigheden zijn het afgelopen jaar minder gunstig geworden voor zo'n operatie, maar betere tijden komen vanzelf terug, meent de krant. "Het zou niet verkeerd zijn als alle grote accountants- en advieskantoren, dus ook de concurrenten die in de rij stonden afgelopen week om EY de les te lezen, er nog eens goed over nadenken wat de juiste verhouding tussen accountants en consultants is."

De andere big four-organisaties reageren niet alle drie op een verzoek om commentaar vanuit de redactie van Accountant.nl. Maar KPMG geeft aan nog altijd voorstander te zijn van het multidisciplinaire model, dat de organisatie "wendbaar en veerkrachtig" maakt en ook "een interessantere werkgever".

Volgens NBA-voorzitter Kris Douma is het stoppen van het splitsingsproces door de discussie over de plaats van de fiscale praktijk te begrijpen. "Het argument dat je bepaalde expertise nodig hebt voor goede kwaliteit van de audit, is legitiem", meent hij.

Gedachtegoed Limperg

Nyenrode-hoogleraar Marcel Pheijffer ten slotte, is in zijn column in het FD kritisch over de uitvoering van het splitsingsproces. Verwijzend naar de historie van EY vreest hij "dat Limperg zich in zijn graf zou omdraaien als hij kennis zou nemen van de boedeltwist".  

Volgens de hoogleraar draaide de splitsing tussen assurance en advies te veel om geld, waren de argumenten die werden aangevoerd "obligaat, voor de bühne" en in tegenspraak met eerdere uitingen van het kantoor. Hij spreekt van een "gevecht om de buit, de scheiding die een bounty beach voor de partners van EY had moeten worden".

Pheijffer is op zich niet tegen een splitsing, besluit hij. "Wel tegen slecht leiderschap, grote ego's, geldzucht en het verkwanselen van Limpergs gedachtegoed. Een wetgever die voor een gedwongen splitsing kiest, regelt dit proces vast doordachter en beter."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.