Nieuws

EY-trendrapport: Terugloop in beursgangen door onzekere economie

In de eerste drie maanden van dit jaar maakten wereldwijd 299 bedrijven een gang naar de aandelenbeurs; een daling van acht procent vergeleken met een jaar eerder. In totaal werd daarbij een bedrag opgehaald van 21,5 miljard dollar. Dat is meer dan de helft lager dan in het eerste kwartaal van 2022, toen bijna 55 miljard dollar werd opgehaald.

Dat blijkt uit het internationale EY-rapport Global IPO Trends Q1 2023. Veel bedrijven stellen vanwege het onzekere economische klimaat een geplande beursgang uit, aldus het rapport. Met name grote ondernemingen wachten op betere omstandigheden.

De regio Asia-Pacific was in het afgelopen kwartaal nadrukkelijk dominant bij de beursgangen, met 59 procent van het totaal. De grootste beursgang betrof de gastak van olieconcern Adnoc uit Abu Dhabi, waarmee in maart 2,5 miljard dollar werd opgehaald.

Energie

Vier van de top tien beursgangen in het eerste kwartaal van 2023 kwamen uit de energiesector. Technologiebedrijven, de afgelopen jaren nog een steunpilaar voor IPO-activiteiten, hadden te maken met scherpe dalingen in waarderingen en onrust op de cryptomarkten en in de bankensector.

De IPO-activiteit rondom SPAC's (Special Purpose Acquisition Company, ook wel aangeduid als 'blanco cheque bedrijven') bereikte afgelopen kwartaal een dieptepunt, met opbrengsten tot niveaus die sinds 2016 niet meer waren gezien.

Hoop op verbetering

Ondanks de moeizame en onzekere omstandigheden gloort er toch enig licht aan de horizon, menen de onderzoekers van EY. De inflatie lijkt over de piek heen, energieprijzen worden wat gunstiger en de Chinese economie herstelt zich van de coronapandemie.

De opstellers van het trendrapport verwachten daarom dat later dit jaar weer meer bedrijven de sprong naar de aandelenmarkt zullen wagen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.