Tienduizenden ondernemers te laat met aflossen belastingschuld
Tienduizenden ondernemers met een belastingschuld, als gevolg van de coronapandemie, moeten die nu echt terugbetalen. Meer dan 60.000 bedrijven hebben sinds afgelopen najaar helemaal niets afgelost. Het IMK vreest dat veel ondernemingen gaan omvallen.
De Belastingdienst stuurt vanaf 11 april brieven aan de betreffende bedrijven en roept ze op om nog openstaande coronaschulden snel af te lossen. Maar veel ondernemers lijken dat niet zomaar te kunnen.
Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) stelt "veel ontkenningsgedrag" te zien bij ondernemers. "Ze openen de post van de Belastingdienst niet meer." En dat terwijl nu dus weer blauwe enveloppen op de mat vallen, met de oproep toch te gaan betalen.
Directeur Michiel Hordijk van het IMK zegt bij BNR Nieuwsradio dat zo'n 64.000 ondernemers nog geen cent hebben terugbetaald. "Ze kunnen de zaken nu nog gaan regelen, maar ik denk dat tachtig procent van hen in de problemen gaat komen."
Telefoon pakken
Tijdens de coronacrisis konden bedrijven makkelijk belastinguitstel krijgen, maar vanaf oktober 2022 moeten ondernemers weer belasting betalen. Voor bedrijven met een schuld is een betalingsregeling mogelijk, onder voorwaarde dat zij aan nieuwe belastingverplichtingen voldoen.
Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) hoopt dat ondernemers die meer ademruimte nodig hebben, aan de bel zullen trekken. Sommige ondernemers zijn bang de telefoon op te pakken, ziet Van Rij. "Doe dat wel. De hulp kan geboden worden", benadrukte de bewindsman recent bij een toelichting in de Tweede Kamer.
Uitvoerders zoals het UWV en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bellen zelf al ondernemers op, zo werd door de Kamer gesteld. Van Rij wil er "alles en alles" aan doen om goedwillende ondernemers te bereiken. Maar er is volgens hem ook een groep "die wel kan maar niet wil."
Geen overzicht van schulden
Lastig is dat de Belastingdienst ondernemers met een coronaschuld geen overzicht kan geven van hun betalingsachterstand. Dat moeten de betreffende bedrijven zelf uitrekenen, stelde Van Rij tegenover de Tweede Kamer.
In de brief van de fiscus aan de betreffende ondernemers wordt dat ook zo gemeld. De Belastingdienst geeft wel een aantal mogelijkheden voor ondernemers om de schuld in delen te voldoen.
Gerelateerd

Saneringsbeleid coronaschulden versoepeld tot april 2024
Om de kans te vergroten dat levensvatbare ondernemingen kunnen blijven bestaan, heeft de Belastingdienst sinds augustus 2022 het saneringsbeleid voor coronaschulden...

Nog 226.000 ondernemers hebben coronaschuld, 43.000 betalen niks
Ongeveer 226.000 ondernemers hebben op dit moment nog een openstaande coronaschuld bij de Belastingdienst. Zij hebben sinds oktober 2022 een betalingsregeling lopen...

MKB-Nederland: Ondernemers moeten coronaschulden aanpakken
MKB-Nederland roept ondernemers met een coronaschuld opnieuw op om contact op te nemen met de Belastingdienst. Ondernemers die vrezen failliet te gaan, moeten "goed...

Belastingdienst begint met innen van coronaschuld ondernemers
Ondernemers die nog niets van hun coronaschuld bij de Belastingdienst hebben afbetaald, kunnen de komende periode een brief op de mat verwachten. Vanaf nu begint...

Fiscus begint eind augustus pas met invorderen coronaschulden ondernemers
De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd...