Nieuws

Zwitserland schrapt of verlaagt bonussen top Credit Suisse

De Zwitserse regering zet het mes in de bonussen voor het hogere management van Credit Suisse, na de redding van de noodlijdende bank door UBS. Voor het hoogste bestuur worden de uitstaande bonussen zelfs helemaal geschrapt. Het IMF wil nader onderzoek naar het omvallen van de bank.

De bonussen voor de managementlaag onder het uitvoerend bestuur van Credit Suisse worden met vijftig procent verlaagd en de bonussen voor de derde laag worden met een kwart verminderd.

De maatregel zou ongeveer duizend managers bij de bank treffen. Zij zouden hierdoor tot wel zestig miljoen Zwitserse frank (bijna 61 miljoen euro) aan bonussen mislopen. Ook wil de regering dat de bank kijkt of bonussen die al zijn uitgekeerd, kunnen worden teruggevorderd. Credit Suisse moet daar verslag over uitbrengen aan de overheid.

Onder de Zwitserse bevolking en in de politiek is veel kritiek op de redding van Credit Suisse door UBS, mede omdat de overheid voor miljarden aan garanties heeft gegeven. Als er sprake is geweest van staatssteun aan een bank, kan Zwitserland maatregelen rond bonussen opleggen.

IMF wil onderzoek

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat de Zwitserse overheid "zorgvuldig" onderzoek doet naar het omvallen van Credit Suisse. Volgens het IMF hebben autoriteiten met "beslissende acties" gereageerd, bij de eerste interventie sinds de financiƫle crisis in 2008 om een wereldwijd systeemrelevante bank in stand te houden.

Toch zouden functionarissen van het IMF meer willen weten over de gang van zaken. Het gaat onder meer om de aanpak van het management van Credit Suisse bij "langdurige tekortkomingen" op het gebied van risicobeheer. "We kijken uit naar een zorgvuldige beoordeling en analyse van deze zaak en de geleerde lessen, zowel voor Zwitserland als internationaal gezien", stelt het IMF.

Niet ontmantelen

De Zwitserse regering in Bern besloot om Credit Suisse niet te ontmantelen, maar bemiddelde in plaats daarvan bij een noodovername door de grotere rivaal UBS. Door aandelenbeleggers te bevoordelen ten opzichte van de houders van bepaalde Credit Suisse-obligaties veroorzaakte de uitkomst grote onrust op de financiƫle markten.

De Zwitserse toezichthouder FINMA laat weten dat het op 19 maart een faillissements- en overnameplan had klaarliggen voor Credit Suisse. Op die dag werd de in problemen geraakte bank overgenomen door UBS, met steun van de overheid. De toezichthouder gaf eerder al aan dat een noodovername de enige haalbare optie was. 

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.