Nieuws

Banken gaan minder controleren op mogelijk witwassen

De Nederlandse banken gaan klanten minder vaak controleren op mogelijk witwassen. Met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) is afgesproken om het toezicht meer risicogebaseerd uit te voeren.

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). "Bonafide klanten kunnen straks eenvoudiger een bankrekening openen en zullen minder vaak lastige vragen van hun bank krijgen", aldus de NVB. "Tegelijkertijd blijven banken het criminelen moeilijk maken om het financiële systeem te misbruiken."

De vereniging publiceert vijf standaarden voor risicogebaseerd klantonderzoek. De komende tijd komen er daar naar verwachting nog twaalf bij, onder meer voor non-profitorganisaties, sekswerkers en cryptobedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld coffeeshops en bedrijven die veel betalingen in contant geld aannemen.

Vakantie

Concreet voorbeeld uit de nieuwe NVB-Standaarden waarbij bonafide klanten geen vragen meer hoeven te beantwoorden, is als zij transacties doen in landen die door de EU als hoog risico worden bestempeld.

Als iemand op vakantie gaat naar zo'n land en de uitgaven blijven in lijn met wat je van een gewone toerist mag verwachten, is er volgens de nieuwe NVB-Standaard niet langer aanleiding voor indringende vragen of verscherpte maatregelen, schrijft de NVB. 

UBO

Een ander voorbeeld van minder klantimpact betreft het identificeren en verifiëren van de uiteindelijk belanghebbende van een onderneming (UBO). Voor laag en neutraal risico-scenario's kan de bank volgens de nieuwe standaard de gegevens in het UBO-register gebruiken en is alleen een bevestiging van de klant nodig. Zakelijke klanten hoeven deze informatie dan niet langer ook nog via bijvoorbeeld een UBO-verklaring aan de bank te leveren.

Al met al leiden de standaarden ertoe dat banken hun klanten bij scenario's met een laag of neutraal risico minder vaak hoeven lastig te vallen, aldus de NVB.

Onnodig werk

Banken klaagden al langer dat de onderzoeken die zij moeten doen om witwassen en financiering van terrorisme op te sporen niet duidelijk zijn omschreven. Daarom deden zij meer dan wellicht nodig was, uit angst voor boetes van DNB.

De huidige klant- en transactiecontroles van banken kosten miljarden en vragen de inzet van "tienduizenden medewerkers", schrijft het FD. "Er gaat veel inzet verloren aan onnodig werk, zoals dubbele checks", stelt de NVB tegenover de krant.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.