Nieuws

Minister Kaag: 'Aanpak witwassen schiet soms door'

Het beleid rondom de aanpak van witwassen schiet soms door. Dat erkent minister Kaag van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer, over de voortgang van de beleidsagenda aanpak witwassen.

In de Beleidsagenda aanpak witwassen maakt het kabinet zich sterk voor een goede toepassing van de risicogebaseerde aanpak, stelt Kaag in de Kamerbrief. Daarbij gaat het om een afweging tussen 'streng waar nodig' en 'ruimte waar mogelijk'. De aanpak van witwassen heeft volgens de minister in Nederland een positieve ontwikkeling doorgemaakt en is in de basis goed op orde.

Wel ziet het kabinet mogelijkheden voor verbetering, "ook om te voorkomen dat de aanpak tot ongewenste effecten leidt voor poortwachters en hun klanten". De minister geeft toe dat sommige sectoren door de strenge aanpak moeilijk aan een bankrekening kunnen komen.

Daarbij noemt zij bijvoorbeeld autohandelaren, verenigingen en stichtingen en sekswerkers. Kaag vindt de situatie "niet wenselijk, aangezien een bankrekening tegenwoordig essentieel is om mee te kunnen draaien in de maatschappij".

Meer duidelijkheid

Uit gesprekken met vertegenwoordigers van poortwachters en toezichthouders blijkt behoefte aan meer verduidelijking en voorlichting over noodzaak en inhoud van de witwas-regelgeving. Ook vraagt die regelgeving veel van met name kleine instellingen.

“De vrees om de regelgeving te overtreden, kan bovendien een échte risicogebaseerde benadering in de weg staan”, aldus de minister. Zij wil via voorlichting bijdragen aan verduidelijking van de regelgeving en daarmee aan betere toepassing, met name bij niet-financiële en kleine instellingen.

In een bijlage bij de brief biedt de minister een overzicht van de belangrijkste statistieken over de aanpak van witwassen in 2021. Zulke statistieken worden voortaan jaarlijks integraal gepubliceerd en moeten bijdragen aan de monitoring van de aanpak van witwassen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.