Nieuws

Op Verantwoordingsdag moet blijken of boekhouding kabinet verbeterd is

Op 17 mei, Verantwoordingsdag, wordt duidelijk hoe de Algemene Rekenkamer oordeelt over de uitvoering van de plannen van het kabinet. Twee jaar op rij kreeg het kabinet een tik op de vingers van de Rekenkamer om de gebrekkige boekhouding.

Op 'gehaktdag' moet blijken of die boekhouding inmiddels op orde is. Vorig jaar op Verantwoordingsdag bleek dat de Rekenkamer zijn geduld aan het verliezen is. Minister van Financi├źn Sigrid Kaag kondigde in reactie op de kritiek van de Rekenkamer een speciale taskforce aan, die de verantwoording over uitgaven en verplichtingen moest verbeteren.

Het verantwoordingsonderzoek richt zich op het vorige begrotingsjaar. In 2022 is de begroting vaak tussentijds aangepast, onder meer omdat het kabinet moest inspelen op de oorlog in Oekraïne en de hoge (energie)prijzen als gevolg daarvan.

Naast de Staat van de Rijksverantwoording over 2022, publiceert de Rekenkamer verantwoordingsonderzoeken over de ministeries en verschillende fondsen, zoals het gemeentefonds en het Nationaal Groeifonds.

Minister Kaag overhandigt het Financieel Jaarverslag van het Rijk over 2022 en de departementale jaarverslagen aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Daarna biedt waarnemend president Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer de verantwoordingsrapporten aan.

Weinig vuurwerk

Hoewel het kabinet op Verantwoordingsdag letterlijk verantwoording moet afleggen, ontbreekt het meestal aan vuurwerk, meent oud PvdA-Kamerlid Jan van Zijl in het AD. Mede door zijn inzet is vanaf het jaar 2000 gestart met Verantwoordingsdag, als tegenhanger van Prinsjesdag en gericht op de controle van de plannen van het kabinet.

Het gaat daarbij jaarlijks om honderden miljarden euro's aan uitgaven en verplichtingen. Maar volgens Van Zijl is de Rekenkamer onvoldoende in staat om beleid goed op inhoud te toetsen en zit verantwoording ook "niet in het dna van ons parlement".

De Rekenkamer vroeg vorig jaar specifiek aandacht voor de uitvoering door de Belastingdienst, de stroperige schade- en versterkingsregelingen voor bewoners van het aardbevingsgebied in Groningen en problemen bij Defensie.

Bron: ANP/AD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.