Veel kleine bedrijven zijn onvoldoende 'cyberweerbaar'
De weerbaarheid van bedrijven loopt achter bij de snelheid waarmee cybercriminelen nieuwe aanvalsmethoden ontwikkelen. Dat leidt tot een 'weerbaarheidskloof' tussen de bedreiging en de bescherming van bedrijven.
Dat de digitale weerbaarheid nog niet overal op orde is, komt doordat basismaatregelen niet voldoende doorgevoerd worden. Een en ander blijkt uit onderzoek door het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken. Het DTC onderzocht het gebruik van verschillende cybersecuritymaatregelen door Nederlandse zzp'ers en (kleine) mkb'ers met en zonder IT-dienstverlener.
Maatregelen
Om hun bedrijf te beschermen hebben vier van de vijf zzp'ers en mkb'ers antivirussoftware geïnstalleerd. Ook denkt ruim vier van de vijf zzp'ers en mkb'ers phishing goed te kunnen herkennen. Het inloggen in twee stappen ('tweefactorauthenticatie') behoort bij zowel zzp'ers als mkb'ers tot de minst nageleefde maatregelen. Bij de zzp'ers maakt maar 44 procent hier gebruik van.
Opvallend verschil tussen de twee groepen is dat mkb'ers vaker een bellijst hebben voor digitale noodgevallen, terwijl dit onder zzp'ers een van de minst nageleefde maatregelen is. Ook testen zzp'ers in vergelijking met mkb'ers minder vaak of hun back-up ook echt werkt als het nodig is.
Van de zzp'ers heeft maar negen procent een IT-dienstverlener ingeschakeld. Bij het mkb is dat 64 procent. Aan het onderzoek namen 766 zzp'ers en mkb'ers (tot 25 medewerkers) deel.
CyberVeilig Check
Speciaal voor ondernemers die qua cybersecurity nog niet veel kennis en ervaring hebben, ontwikkelde het DTC een korte CyberVeilig Check. Ook is het DTC op 22 mei gestart met een bewustwordingscampagne over cybersecuritymaatregelen die ondernemers zelf snel kunnen uitvoeren, om hun digitale weerbaarheid te vergroten.
Gerelateerd

Softwarebedrijf moet opdrachtgever meer info over hack geven
Softwarebedrijf Nebu uit Wormerveer moet meer informatie geven aan opdrachtgever marktonderzoekbureau Blauw uit Rotterdam, over een recent groot datalek.

OneNote nieuw doelwit voor malware
Sinds kort experimenteren cybercriminelen met het afleveren van malware via OneNote.

Integrale aanpak moet helpen bij bestrijden online fraude
Een integrale aanpak van online fraude moet de weerbaarheid van burgers vergroten en opsporing van fraudeurs door politie en Openbaar Ministerie verbeteren. Vier...

'Groeiend aantal soorten cyberdreigingen voor bedrijven'
Ransomware is nog steeds de grootste cyberdreiging voor bedrijven, maar de afgelopen tijd komen daar verschillende nieuwe dreigingen bij, zoals aanvallen met deep...

Weinig animo voor cybersecurity-audit bij rvc- en rvb-leden thuis
Commissarissen zijn het erover een dat digitalisering een belangrijk onderdeel moet zijn van de strategie van de organisatie. Een cybersecurity-audit bij commissarissen...