Nieuws

Documentairereeks over miljoenenfraude bij Pels Rijcken

Vanaf 23 juni is via NPO Start een vierdelige documentaireserie te zien over de miljoenenfraude bij Pels Rijcken. De docureeks ‘De zaak Schaap’ schetst een beeld van de spraakmakende fraude bij het kantoor van de landsadvocaat.

Notaris Frank Oranje, partner en eerder ook bestuursvoorzitter van het kantoor, verduisterde gedurende zo’n twintig jaar in totaal ruim elf miljoen euro, door via derdengeldenrekeningen grote bedragen van cliënten weg te sluizen. Toen de miljoenenfraude aan het licht kwam, beroofde hij zichzelf van het leven.

In de vierdelige reeks wordt geschetst wie Frank Oranje was, welke rol zijn naaste collega’s en toezichthouders speelden en hoe het kon gebeuren dat niemand deze fraude opmerkte, zo meldt onder meer de vaksite Advocatie. Ook wordt ingegaan op wat de zaak-Oranje zegt over het notariaat en de reputatie van het kantoor van de landsadvocaat.

Volgens omroep NTR wordt het verhaal verteld “aan de hand van de feiten, zonder effectbejag, maar wel op een manier waarop de impact van de affaire voor een groot publiek duidelijk wordt”.

Onrust

De fraudezaak zorgde in 2021 en daarna voor veel onrust rondom Pels Rijcken, resulteerde in het afstoten van de notariële tak van het kantoor en versterkte de oproep om beter toezicht in de advocatuur.

Begin juni maakte de Staat bekend naast Pels Rijcken voortaan ook andere advocatenkantoren te gaan inzetten. Dat besluit volgt op de bevindingen van de ‘Commissie onderzoek advocatendiensten aan de Staat’, die werd ingesteld na de fraude bij Pels Rijcken.

Fraude-experts

De vierdelige documentaireserie ‘De zaak Schaap’is vanaf 23 juni te zien op NPO Start. Acteur Jeroen Spitzenberger neemt de rol van verteller op zich.

In de serie komen ook fraude-experts als Nyenrode-hoogleraren Marcel Pheijffer en Bob Hoogenboom aan het woord. Ook accountantskantoor Mazars, dat Pels Rijcken controleerde, wordt kort gememoreerd.

De trailer van de docureeks 'De zaak Schaap' is ook te bekijken via YouTube.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.