Invoering rekeningrijden leidt mogelijk tot fraude met kilometerstanden
De invoering van rekeningrijden zal veel automobilisten verleiden tot het 'sjoemelen' met de kilometerstand, om zo minder belasting te betalen. Mogelijk gaat het om een miljoen autobezitters, blijkt uit onderzoek van KPMG en adviesbureau ARUP naar de gevolgen van invoering van 'Betalen naar Gebruik'.
In 2030 wil het kabinet overstappen van de huidige wegenbelasting, gebaseerd op bezit van een auto, naar betalen voor het gebruik ervan. De verwachting is dat straks tussen zes en acht cent per gereden kilometer aan belasting moet worden betaald; een bedrag dat rond 2040 kan oplopen naar tien tot twaalf cent.
Het kabinet heeft nader onderzoek laten doen om te komen tot een betrouwbare registratie van het aantal gereden kilometers. Daarbij gaat het vooral om nalevingsgedrag en manieren om de kilometerregistratie te borgen.
Uitgangspunt is dat de kilometerregistratie straks is gebaseerd op de tellerstand van het voertuig, zonder dat extra kastjes moeten worden ingebouwd. "Dat sluit aan bij het uitgangspunt van eenvoud en biedt voordelen op het gebied van privacy en kosten", aldus het kabinet, dat de Tweede Kamer per brief over de kwestie heeft geïnformeerd.
Kans op fraude
Op basis daarvan hebben de ministeries van Financiën en Infrastructuur en Waterstaat extra onderzoek laten doen naar de kans op fraude bij het rekeningrijden. Volgens ARUP en KPMG is die kans behoorlijk groot: Circa 12,5 procent van de automobilisten zal naar verwachting gaan frauderen met de tellerstanden, zo is volgens RTL Nieuws uit het onderzoek af te leiden. Dat betekent een groep van een miljoen automobilisten.
Hoe hoger het tarief, hoe verleidelijker het zal worden om te gaan frauderen, menen de onderzoekers. Naast 'principiële overtreders' zijn er ook 'calculerende' overtreders, aldus RTL. "Automobilisten die de afweging maken tussen de pakkans en eventuele boete en dat afzetten tegen de winst die ze kunnen halen als ze minder kilometers hoeven op te geven."
Het kabinet neemt naar verwachting na de zomer een besluit over de wijze van registreren van kilometers bij de invoering van Betalen naar Gebruik.
Gerelateerd

Opmars elektrische auto stokt in Nederland
Onduidelijkheid over de wegenbelasting, te weinig subsidie en hoge aanschafkosten zorgen ervoor dat steeds minder particulieren overstappen op een elektrische auto.

Autobranche: hogere omzetten, laatste inhaalslag openstaande leveringen
In augustus werden in Nederland 27.825 nieuwe personenauto’s geregistreerd, een stijging van 18,6 procent ten opzichte van augustus 2022 (23.459 stuks). In juli...

Leasemarkt groeit door krappe arbeidsmarkt en late leveringen
In de eerste helft van 2023 is het Nederlandse autoleasepark gegroeid naar bijna 1,3 miljoen voertuigen. Een kwart van alle leaseauto’s is nu volledig elektrisch....

ING: Bedrijven lopen klussen mis met wagens op diesel of benzine
Ondernemers met een bestelwagen op benzine of diesel kunnen over anderhalf jaar geen klussen meer aannemen in milieuzones die sommige gemeenten dan hebben ingesteld....

Onderzoek: rijden in huurauto komende jaren veel populairder
Huurauto's worden de komende jaren naar verwachting veel populairder. Branchevereniging BOVAG meldt op basis van een studie die het door accountants- en adviesorganisatie...