Nieuws

Invoering rekeningrijden leidt mogelijk tot fraude met kilometerstanden

De invoering van rekeningrijden zal veel automobilisten verleiden tot het 'sjoemelen' met de kilometerstand, om zo minder belasting te betalen. Mogelijk gaat het om een miljoen autobezitters, blijkt uit onderzoek van KPMG en adviesbureau ARUP naar de gevolgen van invoering van 'Betalen naar Gebruik'.

In 2030 wil het kabinet overstappen van de huidige wegenbelasting, gebaseerd op bezit van een auto, naar betalen voor het gebruik ervan. De verwachting is dat straks tussen zes en acht cent per gereden kilometer aan belasting moet worden betaald; een bedrag dat rond 2040 kan oplopen naar tien tot twaalf cent.

Het kabinet heeft nader onderzoek laten doen om te komen tot een betrouwbare registratie van het aantal gereden kilometers. Daarbij gaat het vooral om nalevingsgedrag en manieren om de kilometerregistratie te borgen.

Uitgangspunt is dat de kilometerregistratie straks is gebaseerd op de tellerstand van het voertuig, zonder dat extra kastjes moeten worden ingebouwd. "Dat sluit aan bij het uitgangspunt van eenvoud en biedt voordelen op het gebied van privacy en kosten", aldus het kabinet, dat de Tweede Kamer per brief over de kwestie heeft geïnformeerd.

Kans op fraude

Op basis daarvan hebben de ministeries van Financiën en Infrastructuur en Waterstaat extra onderzoek laten doen naar de kans op fraude bij het rekeningrijden. Volgens ARUP en KPMG is die kans behoorlijk groot: Circa 12,5 procent van de automobilisten zal naar verwachting gaan frauderen met de tellerstanden, zo is volgens RTL Nieuws uit het onderzoek af te leiden. Dat betekent een groep van een miljoen automobilisten.

Hoe hoger het tarief, hoe verleidelijker het zal worden om te gaan frauderen, menen de onderzoekers. Naast 'principiële overtreders' zijn er ook 'calculerende' overtreders, aldus RTL. "Automobilisten die de afweging maken tussen de pakkans en eventuele boete en dat afzetten tegen de winst die ze kunnen halen als ze minder kilometers hoeven op te geven."

Het kabinet neemt naar verwachting na de zomer een besluit over de wijze van registreren van kilometers bij de invoering van Betalen naar Gebruik.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.