Nieuws

NBA-voorzitter wil gesprek met Nederlandse accountants die betrokken zijn bij ‘Portugalroute’

NBA-voorzitter Kris Douma heeft de vier Nederlandse accountants die met een Portugees accountantskantoor gaan samenwerken bij de controle van beursfonds Value8, uitgenodigd voor een gesprek.

Dat stelt Douma in het FD. De NBA-voorzitter memoreerde bij aanvang van de ledenvergadering op 12 juni onder meer de ‘Portugalroute’. Hij verwees daarmee naar het besluit van investeringsmaatschappij Value8 om voor controle van de jaarcijfers een beroep te doen op het Portugese accountantskantoor Cravo, Fortes, Antão & Associados (CFA).

In zijn openingswoord van de ledenvergadering erkende Douma dat de gekozen route voldoet aan de Nederlandse en Europese wetgeving. “Dat gezegd hebbend, betekent het feit dat iets honderd procent legaal is, nog niet dat het ook gewenst is.” Douma is "eigenlijk gewoon nieuwsgierig" naar de visie van de vier betrokken Nederlandse accountants. Eind mei sprak de NBA zich al uit over de kwestie.

Op een kier

Volgens de NBA-voorzitter is de keus voor een kantoor dat niet valt onder de strengere eisen voor Nederlandse oob-kantoren “een risico voor de kwaliteit”, zo schrijft het FD. “De Portugalroute leidt ertoe dat de deur voor verwatering van ons gebalanceerde en zorgvuldige kwaliteitsstelsel voor de oob-controle op een kier komt te staan.”

De aandeelhouders van Value8 moeten op 30 juni stemmen over de benoeming van CFA als nieuwe accountant. Douma roept aandeelhouders op om kritisch te zijn bij het aanstellen van een buitenlands kantoor.

Kon niet anders

Bestuursvoorzitter Peter Paul de Vries van Value8 benadrukte recent tegenover Accountant.nl nog eens dat Value8 niet anders kon dan elders in Europa op zoek gaan naar een controlerend accountant. Sinds drie accountantskantoren in 2019 hun oob-vergunning inleverden, waaronder de accountant van Value8, zit het beursfonds zonder accountant.

Begin mei maakte de investeringsmaatschappij bekend dat het Portugese CFA, na een drie maanden durend toetsingsproces, van de AFM een oob-vergunning had gekregen. Die mogelijkheid is sinds 2017 opgenomen in de Wta.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.