Nieuws

Terugkijken: Voorprogramma ledenvergadering over 'Accountant van de toekomst'

Voorafgaand aan de ledenvergadering van de NBA op 12 juni werd een update gegeven over het programma ‘Accountant van de toekomst’. Het beroep loopt soms al tegen de grenzen aan, waarschuwde NBA-voorzitter Kris Douma.

Ga direct naar de video over het voorprogramma 'Accountant van de toekomst'

“Werkt u over tien jaar nog altijd in het accountantsberoep?”, wilde dagvoorzitter Gerrit Heijkoop bij de start van de bijeenkomst weten. Ruwweg de helft van de zaal in de Prodentfabriek in Amersfoort dacht van wel; of waren het er toch wat minder?

Reden voor voorzitter Douma om nog eens te benadrukken dat we straks te weinig mensen hebben “om deze mooie klus te doen”. Met alle nieuwe ontwikkelingen rondom zaken als duurzaamheidsinformatie “lopen we nu soms al tegen de grenzen aan van wat het vak kan bieden”.

Zeven andere vinkjes

Trendwatcher Farid Tabarki, oprichter van Studio Zeitgeist, nam het gezelschap vervolgens in sneltreinvaart langs “zeven nieuwe vinkjes”, een verwijzing naar het succesvolle boek van Joris Luyendijk. De snelle technologische ontwikkeling van nu voelt als de start van een straaljager op een vliegdekschip, stelde hij: van nul naar 280 km/u in twee seconden. “Precies die versnelling maken we nu mee.” Wat zijn altijd de voorlopers bij nieuwe ontwikkelingen: defensie, criminelen en de porno-industrie.

Naast versnelling zijn andere V-tjes zaken als verbinding, veerkracht, vooruitzien en variëteit. Maar ook vertrouwen, zoals dat bijvoorbeeld in Estland werkt rondom een geheel gedigitaliseerde overheid. En wellicht de belangrijkste van allemaal: vertragen. Dat is anno nu lastig vorm te geven, erkende Tabarki. “We hebben zelfs al bijna geen rookpauzes meer.”

Breder perspectief

Ermitus hoogleraar Leen Paape, die samen met Edith Hooge zitting heeft in de recent opgerichte Expertgroep, schetste het belang van een breder perspectief van de accountant, want die is te veel “IFRS-politie” geworden. Dus is er reden voor herijking van het beroepsprofiel en daarmee ook van de opleiding. Gezien de ontwikkelingen blijft dat iets om regelmatig te ijken en “zeker niet iets om in beton te gieten”, aldus Paape.

Hij verwees naar het Britse Brydon-rapport uit 2019, dat auditor en accountant als twee aparte beroepen naast elkaar zet. “Een auditor controleert beweringen.” De Expertgroep is inmiddels flink aan de slag met haar opdracht. Paape hoopt nog voor de zomervakantie “een voorzichtig eitje” bij de Kwartiermakers toekomst accountancysector te kunnen droppen.

Waardenonderzoek

Petra Tijmstra, die binnen de NBA leiding geeft aan het programma Accountant van de toekomst, stond vervolgens stil bij de eerste uitkomsten van het recent gehouden waardenonderzoek onder leden en trainees. Met zo’n tien procent respons, het dubbele van wat gebruikelijk is, is daar goed op gereageerd.

Volgens Tijmstra is in ieder geval duidelijk dat het beroep de nodige gemeenschappelijke waarden heeft. “Het is echt een beroepsgroep als geheel.” De regeldruk zit wel in de weg bij waarden als innovatie en creativiteit. Dus moeten we daar opnieuw naar kijken. De accountant wil graag impact maken, maatschappelijk relevant zijn. We moeten “van dingen goed doen, naar de goede dingen doen”, aldus Tijmstra. Samenwerking is daarbij cruciaal.

Volgens voorzitter Douma bieden de uitkomsten houvast bij de vraag waar we met het beroep in de toekomst heen willen gaan. “Ik ben gesterkt in de gedachte: dit gaat een heel mooi resultaat opleveren.”

De bijeenkomst ‘Accountant van de toekomst’ van 12 juni is terug te kijken via het YouTube-kanaal van de NBA. Alleen de presentatie van Farid Tabarki is niet terug te zien.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.